Rock 'n roll tegen jihad

In opinie op 04-06-2010 | 16:05

De Pakistaanse rockster Salman Ahmad is de Aziatische versie van Bono: vredesactivist en niet bang voor een controverse. De albums van zijn band Junoon zijn meermalen in Pakistan en daarbuiten verboden. Hij heeft actie gevoerd voor vrede tussen Pakistan en India, voerde campagne om het HIV-virus tegen te gaan en wil nu radicalisering tegengaan en werken aan meer begrip tussen moslims en andere groepen.

Hij hoopt te bewerkstelligen dat jongeren niet alleen de heilige geschfriften uit hun hoofd leren, maar ook leren denken. “Jongeren worden niet onderwezen in de ware verlichte boodschap van de islam en zijn vervallen in extremisme." De belangrijkste openbaring van de islam is Iqra, lezen, zoeken naar kennis. Maar de extremisten vergeten dat."

Salman Ahmad roept moslims in Europa op te integreren. "Toen de moslims in Mekka werden vervolgd door de Qoeraisj, namen ze hun toevlucht tot christelijk landen waar ze respect voor de wetten van het land toonden. Als westerlingen nu in Saoedi-Arabië zijn, zie je hun vrouwen niet in bikini paraderen. Ze hebben respect voor de Saoedische wet . Moslims in het westen moeten hetzelfde doen en moeten integreren".

Zijn nieuwe boek "Rock and Roll Jihad richt zich op veel van de discussies over identiteit, moderniteit, de islam en extremisme. Zie ook: Rock 'n Roll jihad: the answer to radicalisation

Hieronder een interview met Salman Ahmad


Meer over extremisme, jihad, pakistan, radicalisering, rock 'n roll, Salman Ahmad.

Delen: