Rutger Groot Wassink: Waarom ik vandaag tegen racisme demonstreer

In opinie door Rutger Groot Wassink op 18-03-2018 | 18:55

In tegenstelling tot sommige andere Amsterdamse partijen, besloot GroenLinks Amsterdam vandaag wel mee te lopen in de demonstratie tegen racisme. Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks, legt uit waarom.

Aanstaande woensdag op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ook is het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Traditiegetrouw zijn er in heel Europa manifestaties en demonstraties. Waar GroenLinks overigens al decennia uit overtuiging bij betrokken is. 

Dat actie tegen intolerantie en uitsluiting nog altijd hard nodig is blijkt pregnant uit de verkiezingscampagne. Tal van gebeurtenissen laten zien dat racisme springlevend is en diep in onze samenleving is verankerd. Denk aan de uitlatingen van een zeker FvD-kandidaat. Of neem bijvoorbeeld het walgelijke en aanstootgevende spotje, met de beeldvullende, met bloedletters geschreven tekst ‘Islam is dodelijk’, dat onlangs op de publieke omroep werd uitgezonden. Een dergelijke boodschap is openlijk discriminerend en zet evident mensen tegen elkaar op. Of dit wel of niet onder de vrijheid van meningsuiting valt is aan de rechter en doet hier nu niet ter zake. We kennen de afzender en de ideologie die er onder ligt. Maar stuitend en boosmakend is het, telkens weer.

En we moeten als linkse partijen ook niet bij het minste of geringste buigen. Woorden en daden van verschillende mensen in onze samenleving wegen nog altijd verschillend.

Waar aan de ene kant de intolerantie en het racisme voortdurend op de loer liggen, moeten moslims persoonlijk afstand nemen van alles dat zogenaamd uit naam van de islam gebeurt. Ik denk dat het laat zien dat we nog te vaak bewust of onbewust onderscheid maken. Te vaak beoordelen we mensen met een migratie-achtergronden net even anders. En moeten zij zich sterker verantwoorden dan dat we dat van de gemiddelde witte Nederlander vragen. Als de rechtsstaat kader van je denken is -en dat is het voor ons- dan geldt dat altijd voor iedereen op dezelfde manier.

In alle eerlijkheid denk ik dat we bijvoorbeeld bij de vrijheid van meningsuiting zeer regelmatig met twee maten meten. Klaarblijkelijk is de onderliggende gedachte nog te vaak dat zij (de ander, wie dat dan ook moge zijn) hetzelfde moeten zijn en denken als wij. Ik denk dat we van dat denken af moeten. Omdat het hypocriet en onrechtvaardig is. En omdat het ons niet helpt maar hindert om het ‘samen’ in samenleving te herdefiniëren.
 
De strijd tegen racisme is niet alleen je consequent verzetten tegen het rauwe racisme van uitsluiters en haatzaaiers. Het gaat evengoed ook over onszelf. En zien wat we zelf anders moeten doen om gelijkwaardigheid van iedereen te bevorderen. Pas dan kunnen we racisme en discriminatie uitbannen en werken aan een echt inclusieve stad.
 
Rutger Groot Wassink is lijsttrekker van GroenLinks Amsterdam


Formeel namen de PvdA Amsterdam en de SP Amsterdam niet deel aan de demonstratie. Op persoonlijke titel namen diverse PvdA'ers en SP wel deel. Ook partijen als de Piratenpartij, DENK, NIDA en BIJ1 namen deel aan de demonstratie. 
 

Zie ook:

 

Links moet zich altijd uitspreken tegen racisme en discriminatie

 


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 

 


Meer over 21 maart, comite21maart, discriminatie, groenlinks, racisme.

Delen: