Samen tegen discriminatie en racisme

In opinie door Peggy Wijntuin op 19-06-2016 | 11:06

PvdA-raadslid Peggy Wijntuin werd woensdag in de Rotterdamse raad door haar Leefbaar-collega Tanya Hoogwerf tot twee keer toe 'mevrouw Simons' genoemd omdat Peggy Wijntuin net als Sylvana Simons tegen racisme strijdt.

Hieronder een reactie van Peggy Wijntuin.

Racisme en discriminatie zijn onderwerpen waarover velen kunnen meepraten. Of dat nu op de werkvloer is, in het onderwijs of in het alledaagse leven. Racisme is een stekend, etterend en ontwrichtend gif in de samenleving.
In een raadsdebat kreeg ik daar woensdag een sterk staaltje van mee, toen ik de wethouder vroeg om zich in te spannen en te kiezen voor verbinding bij zijn integratietour. Deze door Leefbaar geïnitieerde gesprekkenreeks beperkt zich tot integratie van vooral niet-westerse Rotterdammers, in de hoop hen de Nederlandse normen en waarden bij te brengen. Een typische wij-zij-benadering, waarbij ‘zij’ nog iets moeten leren.

Gemiste kans
Deze eenzijdige benadering is wat de PvdA betreft een gemiste kans. Immers, juist ook de reaguurders met hun racistische uitingen op sociale media horen kennis te nemen van de normen en waarden die bij deze samenleving horen. We willen namelijk dat in Rotterdam iedereen meedoet. En als ik dat in het debat bepleit, blijken de rapen gaar. De woordvoerder van Leefbaar spreekt mij dan bij herhaling provocerend aan als ‘mevrouw Simons’, kennelijk verwijzend naar mijn huidskleur en suggererend dat ik een ‘zeurpiet’ ben. Terwijl wij nota bene de verbinding zoeken, die past bij het diverse dna van Rotterdam.

Zoals gezegd stellen we voor om ook juist die Rotterdammers bij de integratietour te betrekken, die met wantrouwen naar nieuwkomers kijken en moeite hebben met het multiculturele Rotterdam. Het zijn deze ontmoetingen die kunnen leiden tot meer begrip voor én kennis van elkaar. We moeten af van onbekend maakt onbemind. Het contrast met de wijze waarop Leefbaar mij op basis van mijn huidskleur wegzet, kan niet groter zijn.

Wat wil Leefbaar met deze abjecte uithaal bereiken? Als politica heb ik een dikke huid. Maar deze bedenkelijke manier van politiek bedrijven is bovenal een schoffering van alle Rotterdammers, die dagelijks discriminatie en racisme ervaren en voor de mensen die zich een slag in de rondte werken om buurtbewoners met elkaar te verbinden. Terwijl enkele weken geleden uit onderzoek bleek dat de haat jegens moslims in Rotterdam sterk toeneemt, slaat Leefbaar een pleidooi voor verbinding op bedenkelijke wijze af en kiest voor de beschimping en labeling.

Er zitten naar mijn idee ook verstandige partijen in het college. Ik doe dan ook een appèl op D66 en CDA om de integratietour uit de ideologische Leefbaar-klem te halen en te kiezen voor een tour die verbindt en niet polariseert. Juist nu we op 1 juli gedenken en vieren dat de slavernij in 1863 werd afgeschaft. Het is echter niet alleen het kunnen herdenken van het verleden, maar ook het bestrijden van racisme nu, waar ik me voor in zal blijven zetten. Want samen maken we de stad. Samen brouwen we het medicijn tegen de gifslang genaamd discriminatie en racisme, nu en in de toekomst.

Peggy Wijntuin is raadslid namens de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad. Dit artikel verscheen eerder in het AD en is in overleg met de auteur ook op Republiek Allochtonië geplaatst.
Foto: Jan van der Ploeg

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over discriminatie, peggy wijntuin, racisme, rotterdam.

Delen: