Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders fileert tweet Baudet

In opinie door redactie op 03-02-2020 | 12:20

In een persbericht, getiteld "Wat als de tweet van Baudet wordt ontleed?' heeft het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) een tweet ontleed die Thierry Baudet, politiek leider van Forum voor Democratie (FVD), afgelopen vrijdag verstuurde. Hieronder het persbericht.

Vanavond zijn twee dierbare vriendinnen…
We weten inmiddels wel welk type vrouw hij bemint. Iets met de nee-zeggers die ja bedoelen. Of hij de term dierbaar aan deze categorie vrouw heeft voorbehouden, is natuurlijk erg suggestief. Maar als de manier van politiek bedrijven door de winnaar van de meest recente verkiezingen er een is van fake news, -facts, -figures en -tweets, kan deze wat onschuldiger suggestie vast rekenen op de goedkeuring van stemgerechtigd Nederland.

…ernstig lastig gevallen…
Wij kennen het verschijnsel in de treinen ook wel als een vervoerscontrole. De partijleider noemt het voor het gemak der verbeelding ‘ernstig lastigvallen’. Daarmee spreekt Forum voor Democratie op z’n minst een motie van wantrouwen uit naar onze veiligheidsmedewerkers die zich dagelijks, soms met gevaar voor eigen veiligheid, bloot moeten stellen aan niet meewerkende passagiers. De dierbare vriendinnen gaven ons vast een sneak preview met wat handvatten voor de praktische toepasbaarheid van burgerlijke ongehoorzaamheid.

…door 4 Marokkanen in de trein.
Het schermen met de term ‘Marokkanen’ is inmiddels een klassieker. Het begrip is een regelrechte hit, binnen en buiten de top-40. De associaties die de ontvanger hier mogelijk mee heeft, is er een van stigma’s en stereotypen die anno 2020 geen equivalent kent. Dus of de Marokkanen in dit verhaal wel of geen bewijs van hun Marokkaans-zijn hebben vertoond, is niet eens relevant. Het lastigvallen van dierbaren maakt je namelijk een typische Marokkaan. En al zeker als groepje in een treincoupé.

Aangifte doen natuurlijk voltrekt zinloos.
Waar de eerste motie van wantrouwen gericht was op het operationele deel van ons veiligheidsapparaat, is deze er een die gericht is naar het gehele veiligheidsapparaat. Aangifte doen is een belangrijk, zo niet het belangrijkste instrument voor elk individu dat in gevaar verkeert en zich wil wenden tot het recht. Bij een nog redelijk milde diskwalificatie als ‘zinloos’ is het niet eens gebleven. De typische blasé attitude van Baudet is met gemak in te beelden bij zo een uitspraak als ‘natuurlijk volstrekt zinloos’. Want wie vertrouwt er nou nog op ons veiligheidsapparaat?

Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders!
De tweet heeft een hoog fake-gehalte, maar zijn doelgroep heeft hij hier toch haarfijn en redelijk dichtbij de waarheid omschreven. De FVD-achterban is ongetwijfeld lief en/of gedreven door de beste bedoelingen. Maar om toehoorder en ja-knikker van polariserende fake news te zijn, moet er op z’n minst sprake zijn van een vatbaarheidsgehalte met een ondergrens dicht tegen kinderlijke naïviteit aan. En voor dat sluipend gevaar kan elke Nederlander vatbaar zijn, met of zonder Marokkaanse roots.

Stem nou toch eindelijk voor verandering.
Het gaat niet helemaal op om te zeggen dat met deze uitspraak de aap uit de mouw komt. Zo bedekt is Baudet nou ook weer niet in zijn manier van politiek bedrijven. Het is nog enigszins voor te stellen dat zijn voorkomen er een is die in de traditie van Nederland geschaard wordt onder de betrouwbare masculiene voorhoede. Wellicht dat dat hardnekkige beeld de collectieve blinde vlek in stand houdt. Maar goed, je zou dus met deze lokroep kunnen stellen dat de tweet gewoon de aftrap is van de volgende verkiezingscampagne. De lezer bewegen tot stemmen wekt op z’n minst die suggestie. Hij laat wel, zoals het een echte ‘democratische leider’ betaamt, in het midden op welke partij te stemmen.

Breek los uit politiek correct gelul.
Of toch niet helemaal? Politieke correctheid is waar hij zich tegen meent te verzetten en de legitimiteit, zeg maar bestaansrecht van FVD. De belichaming van deze correctheid zijn naar zijn wereldbeeld alle traditionele partijen en FVD is dus het verlossende antwoord. Of met het wegvallen van deze politieke correctheid de samenleving wel geholpen is, valt te betwijfelen. Dan blijft er dus alleen gelul over. Daarmee is onzekerheid en gevaar in de toekomst nog minder te overzien.

Red dit land!
Kortom, red dit land van een politiek die verdeelt en daarmee heerst. Red dit land van een politiek van tweespalt en zondebokken. Red dit land van een politiek van fake news en fake tweets. Red dit land voor de toekomst van alle Nederlanders, met of zonder Marokkaanse roots!

(einde persbericht, inmiddels ook verschenen op de website van de SMN)

Zie ook:

NS weerspreekt 'Marokkanen-tweet' Baudet: het was een kaartcontrole (NOS)

Nasrdin Dchar op joop.nl: Beste Baudet, heb jij enig idee in wat voor land je leeft? Waar ligt het gevaar? Bij die controleurs of bij een politicus die een kwaadaardige, leugenachtige tweet verspreidt?

Blog van Abdelkarim el Fassi op facebook

De Speld - Baudet: schandalig dat blanke mensen in dit land om hun kaartje worden gevraagd

Martijn de Koning schreef naar aanleiding van de tweet van Baudet De Handelaar


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email
 

 


Meer over Baudet, Forum voor democratie, SMN.

Delen: