'Schelden en racistische uitlatingen zijn onacceptabel'

In opinie op 14-11-2013 | 18:37

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es is geschrokken van de toon van het debat over de toekomst van Zwarte Piet.

'De heftigheid en ongenuanceerdheid van de discussie de afgelopen weken hebben mij diep geraakt,' zei de GroenLinks wethouder gisteren in een toespraak in het Tropenmuseum ter gelegenheid van de afsluiting van het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij. Zo schrijft Het Parool.

Van Es brak vorig jaar als eerste bestuurder in het land een lans voor een andere verschijning van Zwarte Piet. Ze stelde giesteren in haar speech dat moeilijke onderwerpen in alle openheid moeten kunnen worden besproken. 'Schelden en racistische uitlatingen zijn onacceptabel. Gelukkig zie ik ook veel creativiteit en bereidheid om Piet stap voor stap te veranderen. Daar ben ik dankbaar voor.' Lees meer in het Parool.

Anousha Nzume

Gisteravond stelde theatermaakster en presentatrice Anousha Nzume in Pauw en Witteman niet alleen het racisme in Nederland aan de orde, maar ook de uiterst slappe stellingname en het gebrek aan moreel leiderschap van Nederlandse politici. Nzume refereerde aan een uitzending van Pownews waarin Nederlandse politici niet wilden ingaan op vragen over Zwarte Piet. PVV'er Martin Bosma, vice-voorzitter van de Tweede Kamer antwoordde onder andere: "Als het een allochtoon is die cadeautjes komt brengen, dan zeg ik 'je moet vaker komen' en als je op 6 december weggaat krijg je helemaal een dikke zoen."  Hieronder het optreden van Anousha Nzume in Pauw en Witteman. 

 

 

Lodewijk Asscher

Anousha Nzume hekelde ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Deze reageerde vannacht op twitter. "Er is zeker racisme en dat moeten we met kracht bestrijden. Woord verliest betekenis als het te licht gebruikt wordt. En ja, ik walg van het racisme dat in de slipstream van het zwartepietdebat loskwam, bijv nav Anouk."

Asscher verwees verder naar een gesprek dat hij had in het radiogesprek Dit is de Dag. Dat kunt u hier terugluisteren.

 

Link:

Is de Nederlandse politiek racistisch?

De Raad van Europa tikt Nederland op zijn opgestoken vingertje

Racisten? Dat zijn de anderen!

Meer over de Zwarte Pieten op dit blog hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over andree van es, anousha nzume, pauw en witteman, racisme, zwarte piet.

Delen:

Reacties


trees - 14/11/2013 20:12

Als het over schelden gaat in de politiek moet ik toch altijd denken aan de linkschmenschen die de afgelopen 30 jaar iedereen die kritiek had op de multiculti waanzin , uitmaakte voor nazi, racist en fascist. Qua schelden staan de linkschmenschen denk ik wel op eenzame hoogte.