SMN: ANWB is de weg kwijt

In opinie op 21-05-2010 | 07:36

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, SMN, roept ANWB-directeur Guido van Woerkom op om in een persverklaring en op de ANWB-website openlijk zijn excuses te maken voor zijn discriminerende uitspraken over Marokkaans-Nederlandse taxichauffeurs. Ook roept het SMN de Bondsraad en de Raad van Toezicht van de ANWB op om haar directeur ter verantwoording te roepen en passende maatregelen te nemen. Het SMN beraadt zich nog om bij een Meldpunt Discriminatie een klacht in te dienen tegen de ANWB-directeur.

Update: inmiddels heeft de directeur van de ANWB gebeld met de SMN en zijn excuses aangeboden.

Dat laat de SMN weten in een persbericht.

Het SMN is verontwaardigd en gegriefd over de discriminerende uitspraak van ANWB-directeur Guido van Woerkom tijdens een congres van wagenparkbeheerders (VNF) op dinsdag 18 mei in Nieuwegein. Tijdens dit congres antwoordde Van Woerkum op een vraag uit het publiek dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat reizen omdat er “nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”.
Met zijn uitspraak beledigt de directeur van een van de grootste verenigingen van Nederland op een uiterst neerbuigende manier Marokkaans-Nederlandse taxichauffeurs, zijn leden van Marokkaanse komaf en een hele bevolkingsgroep.
SMN-voorzitter Farid Azarkan: “Dat geloof je toch niet?! Een topman uit de wereld van maatschappelijke organisaties die zulke denigrerende en discriminerende uitspraken doet. Van Woerkom is goed de weg kwijt.”
 
In een verklaring aan de pers liet de ANWB vandaag weten dat Van Woerkom “het verschil in kwaliteit van taxivervoer in Nederland aan de orde heeft willen stellen”. De ANWB-topman zou niet de bedoeling hebben gehad om chauffeurs uit verschillende culturen te beledigen en hij heeft spijt van de gedane uitspraak”. Het SMN vindt deze reactie ver onder de maat, omdat daarin impliciet wordt geprobeerd de uitspraak alsnog te legitimeren.
 
Daarom doet het SMN de oproep aan ANWB-directeur Van Woerkom om persoonlijk en onomwonden openlijk zijn excuses te maken voor zijn discriminerende uitspraken over Marokkaans-Nederlandse taxichauffeurs en roept het de betreffende ANWB-organen op om hun verantwoordelijkheid te nemen.
Het SMN overweegt nog om bij een Meldpunt Discriminatie een klacht tegen de ANWB-directeur in te dienen.
(bron: persbericht SMN)

Update 21 mei:

Vanochtend heeft ANWB-directeur Guido van Woerkom in een telefonisch gesprek met SMN-voorzitter Farid Azarkan onomwonden zijn spijt betuigd over zijn negatieve uitlatingen over Marokkaanse taxichaufeurs. “Ik bied alle Marokkaanse Nederlanders mijn welgemeende excuses aan”, aldus Van Woerkom.

Van Woerkom nam zelf het initiatief tot het gesprek na het gisteren verspreide persbericht van het SMN in reactie op zijn uitspraak tijdens een congres van wagenparkbeheerders (VNF) op dinsdag 18 mei in Nieuwegein. Tijdens dit congres antwoordde Van Woerkom op een vraag uit het publiek dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat reizen omdat er “nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”.

Van Woerkom gaf aan zijn uitspraak diep te betreuren en ook nooit de bedoeling te hebben gehad om Marokkaanse taxichauffeurs en Marokkaanse Nederlanders in het algemeen te schofferen. “Ik werk juist graag samen met mensen van verschillende afkomst”, aldus de ANWB-directeur.

Tot slot van het gesprek hebben ANWB-directeur en SMN-voorzitter de afspraak gemaakt om elkaar volgende week te ontmoeten om te bezien welke bijdrage de ANWB als organisatie kan leveren aan de verdere participatie van Marokkaanse Nederlanders.

Het SMN neemt genoegen met de oprechte spijtbetuiging van Van Woerkom en ziet af van het indienen van een klacht bij een Meldpunt Discriminatie. (bron: persbericht SMN)


Meer over ANWB, Farid Azarkan, Marokkanen, SMN.

Delen:

Reacties


desje - 24/05/2010 11:34

hoi frank
denk je dan dat de nederlandse taxichauffeurs je niet besodemietren?????
desje

Frank - 21/05/2010 16:36

Dit heet dan vrijheid van meningsuiting. Maar het had misschien niet zo gezegd moeten worden. Tegenwoordig mag je volgens de taxiwet die taxi pakken die jij wilt. Ik stap ook nooit meer bij een allochtone chauffeur in en zoek een Nederlandse chauffeur. Ben iets te vaak besodemieterd.