Standpunten Nederlandse Moslimpartij en GroenLinks populair bij jonge allochtonen (video)

In opinie op 30-05-2010 | 22:27

Allochtonen of 'Nieuwe Nederlanders' vormen ongeveer 10 procent uit van het electoraat. Dat zijn ongeveer 15 zetels. Op welke partijen stemmen zij? Om de groep een handje te helpen is het 'Stem Advies Nieuwe Nederlanders' (STANN) in het leven geroepen door Maroc.NL.
Na de eerste 16000 stemmen bleek volgens Eenvandaag dat de bezoekers van Maroc.NL de meeste overeenstemming hebben met de standpunten van de Nederlandse Moslimpartij (NMP), een partij die niet deelneemt aan de verkiezigen. Verrassende tweede is niet de PvdA of D66, maar GroenLinks.

De PvdA is traditioneel de grootste partij onder allochtonen. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen koos een grote groep allochtonen echter voor D66. Vraag is dus of de PvdA deze groep weet terug te winnen.
Ait Moha, onderzoeker bij Motivaction noemt dat in De Telegraaf „niet onwaarschijnlijk”, omdat de oud-burgemeester van Amsterdam een goede reputatie onder minderheden heeft.

Volgens een andere politicoloog, Jean Tillie, moet de PvdA echter nog flink aan de bak. Want ook allochtonen stemmen - net als autochtonen - het liefst op een sterke partij. En sterk komen de sociaaldemocraten na de vele aanpassingen in het verkiezingsprogramma volgens Tillie niet echt meer over. „De campagne moet niet nog twee weken zo doorgaan.” Tillie verwacht dat allochtone kiezers de verkiezingen hoe dan ook een onverwachte wending geven, zegt Tillie. Het is namelijk waarschijnlijk dat zij zijn ondervertegenwoordigd in de diverse opiniepeilingen.

Eenvandaag maakte onderstaande reportage, waarin ook Jean Tillie aan het woord komt.

sitestat

 

 

Link:

Stemadvies.info

Republiek Allochtonie zal de komende weken veel aandacht besteden aan de verkiezingen. Deze berichten treft u in de categorie politiek of met de tag #tk2010.


Meer over #tk2010, eenvandaag, groenlinks, Maroc.NL, nederlandse moslimpartij, STANN, verkiezingen.

Delen: