'Symboolpolitiek Rutte II raakt vooral moslims'

In opinie door Roemer van Oordt op 07-11-2012 | 11:59

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vindt dat het regeerakkoord van het kersverse kabinet inhakt op minderheden door beleidsmaatregelen voor te stellen die vooral moslims in Nederland raken. Dat stelt de organisatie in een vandaag uitgebracht persbericht.

Woordvoerder Yassin Elforkani geeft in een aanvullend gesprek aan dat het CMO vanuit de achterban met name flink wat boze telefoontjes en reacties krijgt over beleidsmaatregelen in het regeerakkoord die een hoge symboolwaarde hebben. Daarbij gaat het volgens het CMO bijvoorbeeld om het verbod op gezichtsbedekkende kleding, het verbod op het neef- nicht huwelijk, de aanscherping op huwelijks- en gezinsmigratie en het leenstelsel voor de inburgering. Een treffende reactie die binnenkwam: ‘Het zijn maatregelen die moslims neerzetten als uitvreters die Nederland kaalplukken zodra ze de kans krijgen’.

Met het regeerakkoord schoffeert het kabinet volgens het CMO niet alleen zijn bijna één miljoen Nederlandse moslimburgers, maar ook het beginsel van de rechtsstaat waarin beschaving zowel afgelezen wordt aan de mate waarin een economische crisis bestreden wordt, als ook in de mate waarin minderheden als volwaardig burger behandeld worden.

Het CMO daagt het kabinet Rutte II uit om maatregelen te treffen die de rechtsstaat eerbiedigen, zoals het tegengaan van discriminatie en het wegwerken van de onevenredig hoge werkloosheid onder moslimjongeren.

De talrijke door het CMO gesignaleerde incidenten waarbij moskeeën zijn beklad, dames met hoofddoeken zijn lastig gevallen en jongeren geen stageplekken konden vinden en daardoor niet aan de eisen van hun opleiding hebben kunnen voldoen, rechtvaardigen in zijn ogen die maatregelen.

Het CMO zegt hardwerkende burgers te vertegenwoordigen, die net als alle andere Nederlanders in vrijheid aan hun toekomst willen bouwen, juist in tijden van crisis. Zij slaan die brug al, nu Rutte II nog, aldus het CMO.


Voor meer informatie: Yassin Elforkani, woordvoerder CMO, 06 51844871

Meer over beleidsmaatregelen Rutte II:

- Samsom's stoute SamSam
- Kabinet Rutte/Asscher slaat geen bruggen voor integratie
- PvdA betaalt flinke prijs voor binnenhalen kinderpardon

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over beleidsmaatregelen, cmo, discriminatie, gezinsmigratie, moslims, roemer van oordt, rutte, symboolpolitiek, werkloosheid, yassin elforkani.

Delen:

Reacties


Marianne - 07/11/2012 14:30

Vergeet niet de maatregel dat je geen bijstand meer krijgt als je niet slaagt voor de taaltoets.