Symposium (31-3): 'Islamofobie: Valse beeldvorming?'

In opinie op 27-03-2011 | 22:43

De publieke opinie ten aanzien van islam en moslims is in het afgelopen decennium erg verhard. Moslims associëren islam met vrede en verdraagzaamheid, terwijl de angst voor de islam nog nooit zo groot is geweest. - Hierover gaat het symposium Islamofobie: Valse Beeldvorming? Publicist en Amerikadeskundige Frans Verhagen en adviseur sociale en religieuze zaken Bülent Senay op 31 maart in discussie over islamofobie in Nederland.

In dit symposium wordt dieper ingegaan op het thema islamofobie en is er een discussie met genoemde experts die de factoren bespreken die tot deze beeldvorming hebben geleid. Klopt deze beeldvorming wel? Wat zou er moeten gebeuren om deze beeldvorming te veranderen? Er zal tevens ruimte zijn voor discussie met het publiek onder leiding van Jan Jaap de Ruiter, Arabist, Tilburg University.

Frans Verhagen, schrijver van het boek 'Hoezo mislukt? De nuchtere feiten over de integratie in Nederland', is van mening dat de integratie vooral voortgaat, niet dankzij de overheid, maar ondanks de overheid. 'De belangrijkste conclusie van mijn boek is dat het heel goed gaat met de integratie van migranten in Nederland,' zei hij in een interview met dagblad Trouw, 'veel beter dan we onszelf steeds voorhouden, en ook veel beter dan ik zelf had gedacht. Het is voor mij ook vrij verrassend dat het zoveel beter is.'

Prof. Dr. Bulent Senay (Samsun, 1966) is adviseur van de religieuze ambassade van Turkije in Den Haag en voorzitter van Islamitische Stichting Nederland (ISN - Diyanet). Hij studeerde Islamitische en Religieuze Studies aan de Uludag University. Hij deed zijn doctoraal (PhD) aan de Lancaster University in Verenigd Koninkrijk over Geschiedenis van Religies, waar hij ook heeft gedoceerd. Ook was hij lid van de gemeenschappen van Geschiedenis van Religies, Interreligieus Dialoog, sociale wetenschappen en religieuze filosofie. Aan de University College of St. Martin in Verenigd Koninkrijk doceerde hij Islamic studies and Muslim Ethics. Daarnaast doceerde hij Sociale Wetenschappen aan de Uludag University en heeft als onderzoeker voor Diyanet (Islamic Foundation Turkey) gewerkt. (forum.turksestudent.nl)

Datum: 31 maart 2011
Tijd: van 14.45 - 16.30 uur
Locatie: Dante gebouw, DZ1 van Tilburg University, Warandelaan 2. (klik hier voor een routebescrhijving). De organisatie is in handen van het Center for Science and Values van Tilburg University en Stichting Nieuw Brabantse Academici.

Deze aankondiging is afkomstig van de Universiteit van Tilburg en met toestemming op Republiek Allochtonië geplaatst.

Lees ook: Een nieuwe poging tot discussie: 'Het islamdebat: kritiek of fobie?' (17-2) 


Meer over Bulent Senay, Frans Verhagen, Islamdebat, Jan Jaap de Ruiter.

Delen: