Timmermans voert strijd op tegen islamofobie en antisemitisme

In opinie op 02-10-2015 | 20:20

De Europese Commissie wil de strijd tegen antisemitisme en moslimhaat opvoeren. Vicevoorzitter Frans Timmermans stelt hier twee coördinatoren binnen het dagelijks bestuur van de Europese Unie voor aan. Dat maakte hij gisteren bekend tijdens een jaarlijkse conferentie over fundamentele rechten in Brussel.

Het ''eeuwenoude monster'' antisemitisme steekt de afgelopen jaren weer de kop op, zei Timmermans. Islamofobie is een recenter verschijnsel, maar heeft volgens hem ook een ''verwoestend'' effect. Timmermans stelde dat het controversieel is om deze twee onderwerpen samen te bespreken. Hij noemde de opkomst van islamofobie een van de grootste uitdagingen voor Europa. Volgens de vicevoorzitter zijn mensen geneigd in crisistijd op zoek te gaan naar een zondebok.

Aan verbale insinuaties, bekrompenheid, vooroordelen en discriminatie moet in de optiek van Timmermans een einde komen, want iedereen moet het gevoel krijgen welkom te zijn in Europa en daar een veilig bestaan op kunnen bouwen. De coördinatoren krijgen de opdracht te zoeken naar manieren om discriminatie op grond van religie te bestrijden. Ze gaan direct aan Timmermans rapporteren. Wat slachtoffers aan de coördinatoren melden, belandt op het bureau van de vicevoorziter.

De Nederlandse minister van Integratie Lodewijk Asscher kondigde op de conferentie aan dat Nederland het gevecht tegen zogenoemde hatecrimes steviger aangaat als Nederland op 1 januari voorzitter wordt van de Europese Unie. Hij vroeg Timmermans de coördinatoren voldoende instrumenten te geven om hun werk goed te kunnen uitvoeren.

Bron: ANP

Meer over antisemitisme: hier

Meer over islamofobie: hier

Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook! 


Meer over antisemitisme, europese commissie, frans timmermans, hatecrimes, islamofobie, lodewijk asscher, moslimhaat.

Delen: