Tsunami? Aantal asielzoekers gedaald in eerste vier maanden met 36%

In opinie door Flip van Dyke op 15-05-2015 | 10:33

"Uit de allernieuwste cijfers van Eurostat -het Europese CBS- blijkt dat het aantal eerste aanvragen van asielzoekers met bijna 2.000 mensen is gedaald van 5.475 naar 3.510. Dat is daling van 36%.

Het betreft hier het belangrijkste cijfer van het aantal mensen dat zich spontaan hier meldt -dus zonder nakomende familieleden de zgn. nareis."

Dat schrijft Flip van Dyke op zijn blog, zoals gebruikelijk zorgvuldig onderbouwd. Lees zijn gehele stuk hier.

Ondertussen schrijft The Postonline over een 'tsunami' van asielzoekers en twittert Geert Wilders 'Grenzen dicht, er zijn nu al niet genoeg huizen voor asielzoekers.' 

Of 'grenzen dicht' werkt. is maar zeer de vraag zoals migratiedeskundige Leo Lucassen vanochtend schrijft.

Flip van Dyke laat in een andere tweet de belangrijkste oorzaak van de druk op de woningmarkt zien: er wordt al jaren veel minder gebouwd. En daar kun je asielzoekers moeilijk de schuld van geven. 

 

Lees ook:

Feiten en mythes over asielzoekers, vluchtelingen en illegalen

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over asielzoekers, flip van dyke, huizen, immigratie, woningmarkt.

Delen:

Reacties


redactie - 16/05/2015 09:05

@jose het is niet de bedoeling de woningnood te bagatelliseren. Wel vinden we de suggestie onterecht dat woningnood doorasielzoekers ontstaat. Natuurlijk moet er meer gebouwd worden, moet scheefwonen worden aangepakt en moet er wat gedaan worden met de 17 miljoen vierkante meter overbodige kantoorruimte.
@jos het klopt dat niet alles geregistreerd wordt. Overigens geeft het aantal asielverzoeken wel degelijk een indicatie. Het aantal illegalen wordt al vele jaren stabiel op rond de 100.000 geschat. Wat zijn jouw bronnen dat het er honderdduizenden zijn?
@bja als je op het linkje onder het blog klikt zie je een artikel met vele cijfers over asielzoekers. Ook bij Flip van Dyke vind je die. Misschien eerst lezen en dan pas 'lulkoek' roepen?

Bja - 15/05/2015 20:43

Lulkoek.
Wel CBS statistieken van de woningen laten zien maar niet van de asielzoekers, hmm :)

jos van veen - 15/05/2015 17:30

dat kan ook heel goed.
Die tsunami is er wel degelijk alleen het merendeel meldt zich niet aan voor een asielverzoek maar reist gewoon door naar eerder gevestigde groepen in de EU(rijkere naties)

Vergelijk de gedragingen na aankomst Lampedusa..en de gebrekkige controle nav luchtverkeer, treinen, auto's en andere manieren.

Dit soort bureaucratische berichten werk absoluut misleidend.

Niemandd weet precies hoeveel illegalen er in NL verblijven..zeker is honderdduizenden..en die massa groeit gestadig hard door.

ikke - 15/05/2015 15:01

Dat zijn er dus 3510 teveel.

José Smit - 15/05/2015 14:06

ga dit nu niet bagatelliseren. In Amsterdam alleen al worden 600 woningen in de sociale huur gereserveerd voor asielzoelzoekers met verblijfsstatus. En daarbij komt dat er nog meer "kwetsbare groepen" in Amsterdam voorrang krijgen bij toewijzing. Onze kinderen komen nooit en te nimmer nog in aanmerking voor een betaalbare woning. Het streven in Amsterdam is om 5000 woningen per kaar te bouwen. Dat gaat lukken maar we kunnen echt niet zoveel sociale huur bouwen dat alle starters een woning krijgen. Nog steeds is de voorraad sociale huurwoningen veel groter dan het aantal mensen dat er recht op heeft. Zelf heb ik nooit een sociale huurwoning bewoond (altijd particuliere krotten) en nu heb ik een koophuis. Ik gun alle mensen die dat nodig hebben een betaalbaar huis, maar ook onze kinderen.