Turks Islamitische Culturele Federatie is bezorgd over verloop debat over Turkse Nederlanders

In opinie op 17-11-2014 | 19:44

Na de Turkse arbeidersvereniging HTIB heeft ook de Turkse Islamitische Culturele Federatie (TICF) een persbericht uitgegeven over het debat over de integratie van Turkse Nederlanders.

De HTIB riep eerder de Turkse gemeenschap op dit debat voort te zetten en daarbij ook gevoelige onderwerpen te bespreken als radicalisering, antisemitisme, de Armeense kwestie en de invloed van de Turkse overheid op Turkse Nederlanders.

De op Diyanet georiënteerde TICF uit juist haar zorgen en verontrusting over het debat. De TICF was verrast over de introductie van de term 'parallelle gemeenschappen' en noemt het rapport van Forum/Motivaction 'kant en klare onzin'. De Nederlands-Turkse gemeenschap heeft volgens de TICF namelijk altijd stellig afstand genomen van de onmenselijke praktijken van ISIS. Het rapport en de reactie hierop hebben de maatschappelijke spanning volgens de TICF verder doen toenemen. De weinig kritische houding van de Tweede Kamer vorige week tijdens het integratiebeleid was, zo meent de TICF, een historisch dieptepunt in de Nederlandse politieke geschiedenis. De TICF vindt de teleurstelling in de politiek zorgelijk en wil zich binnen bestaande structuren blijven inzetten voor herstel van harmonie. Hieronder het volledige bericht van de TICF.

Welke kant gaat de Nederlandse politiek op?

Turkse Islamitische Culturele Federatie (TICF) volgt de politieke en maatschappelijke uitlatingen omtrent de Turkse diaspora in Nederland met zorg en verontrusting. Een aantal maanden geleden zijn we verrast door een nieuwe politieke kwalificatie van een etniciteit, namelijk ‘de parallelle gemeenschap’. Niet alleen de gemeenschap in kwestie, maar ook de academische wereld werd ermee verrast, waarna snel een onderzoek is uitgeschreven. Het onderzoek is afgerond door twee vooraanstaande hoogleraren op dat gebied. Publicatie heeft een tijdje op zich laten wachten omdat kennelijk niet iedereen tevreden was over de uitkomsten.

Vorige week zijn we geschrokken met een ‘zogenaamde’ onderzoek naar het effect van brandhaarden in het Midden Oosten voor Nederlands-Turkse jongeren. Voor iedereen die enigszins affiniteit heeft met deze groep was het rapport een kant en klare onzin. Nederlands-Turkse gemeenschap en organisaties hebben altijd stellig afstand genomen van de onmenselijke praktijken van ISIS en voelen zich absoluut niet verbonden met dat soort praktijken. Toch werd deze enquête opvallend genoeg door de vicepremier serieus genomen en werd heel snel gekwalificeerd als ‘verontrustend’. Het deed de maatschappelijke spanning verder doen toenemen.

Laatste stap was de afscheid van twee Kamerleden van een progressieve, sociaaldemocratische partij vanwege hun weerwoord op de bovengenoemde ontwikkelingen, althans voor zover we tot heden via verschillende media hebben vernomen. De discussie omtrent deze kwestie deed veel stof doen opwaaien, daar dit arbeiderspartij juist bekend stond met haar solidariteit met zwakkeren en minderheden in de samenleving.
Een historisch dieptepunt voor de Nederlandse politieke geschiedenis was ook de behandeling van de kwestie over parallelle samenleving en enquête in de Kamer. Nagenoeg alle politieke partijen gaven de regering steun voor haar integratiekoers zonder haar kritisch te bevragen.
Onze federatie is net zo oud als de migratie van Turken naar Nederland. We volgen alle ontwikkelingen op de voet binnen de Turkse diaspora, men is nog nooit zo teleurgesteld geweest in de politiek als heden. Dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling. TICF zal zich blijven inzetten voor herstel van harmonie in de samenleving. Turkse diaspora is een onlosmakelijk onderdeel van deze samenleving en de oplossing voor de problemen ligt ook binnen bestaande structuren.

Turkse Islamitische Culturele Federatie 

Lees ook:

HTIB: nu doorgaan met debat over toekomst Turkse Nederlanders

Integratie Turkse Nederlanders blijft hoog op de agenda staan


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over ticf, Turken, Turks islamitsiche culturele federatie, Turkse Nederlanders.

Delen: