Turkse jongeren in de shit?

In opinie op 08-03-2011 | 07:31

Verontruste Turkse Nederlanders schreven in januari een brandbrief in de Volkskrant en op Republiek Allochtonië waarin ze waarschuwden voor de toekomst van Turkse jongeren. Schooluitval en werkloosheid zouden alarmerende proporties aannemen, de jongeren verloren hun binding met de Nederlandse maatschappij, radicalisering lag op de loer. De overheid moest zich gaan bekommeren om deze jongeren, onder meer door te investeren in speciale voorzieningen, was de kernboodschap van het manifest Brigit Kooijman ging voor Binnenlands Bestuur op onderzoek en sprak veel jongeren en betrokkenen. Het Nijmeegse Lux organiseert op 15 maart een debat onder de titel 'Turkse jongeren in de shit?'.

In de reportage van Kooijman komen jongeren aan het woord die zich totaal niet herkennen in de brandbrief en Turkse wethouders die vinden dat het met de Turkse jongeren juist erg goed gaat. Maar er zijn ook jongeren die zich wel in sommige problemen herkennen. Vooral discriminatie, al dan niet bewust, is voor velen een fact of life.

Met de schooluitval onder Turkse jongeren valt het, in vergelijking met andere groepen, mee. Dat geldt niet voor de hoge werkloosheid onder Turkse jongeren. Die bedroeg, mede als gevolg van de economische crisis, in het tweede kwartaal van 2010 maar liefst 29 procent.

Kooijman concludeert dat het manifest een snaar heeft geraakt. "Een terugkerende klacht in de stroom reacties die volgde, is dat Turkse jongeren zich terugtrekken in de eigen etnische groep en sterk georiënteerd zijn op Turkije, in plaats van dat ze actief aan hun toekomst in Nederland werken."
Zo laat Marnix Norder, sinds een jaar wethouder integratie voor de PvdA in Den Haag, weten dat hij niet bli isj met wat hij noemt de ‘interne gerichtheid’ van de Turkse gemeenschap. ‘In veel gezinnen wordt nog altijd alleen Turks gesproken en staat uitsluitend de Turkse televisie aan. Met hun eigen winkels en verenigingen vormen de Turken een aparte groep binnen de Haagse samenleving, dat vind ik een ongezonde situatie.' (..) Het baart hem zorgen dat de contacten tussen autochtone en Turkse Hagenaars zijn afgenomen en dat Turken slechter Nederlands spreken dan Marokkanen.

Lees het hele artikel van Brigit Kooijman in de digitale versie van Binnenlands Bestuur hier.

15 maart in LUX: Turkse jongeren in de shit?

Met onder anderen:
-Kadir Tas (oprichter Innocenter en een van de opstellers van het manifest)
-Turgay Tankir (wethouder gemeente Nijmegen).
-Maurice Crul (onderzoeker IMES, Universiteit van Amsterdam)
-Zeki Arslan (programmamanager arbeid & onderwijs Forum)

aanvang: 20:00 uur
entree: gratis
reserveren: gratis kaarten kunt u reserveren door te bellen naar 09005894636
Locatie: LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen
RSVP op Facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=139347909464921&ref=ts

Een debat in samenwerking met:
-Spectrum, CMO Gelderland
-Elan, expertisecentrum voor integratie, participatie en emancipatie &
-Het Inter-Lokaal
-Inovatie Academie Innocenter

Links:

Het manifest van Turkse professionals

Turken in Nederland, de feiten


Meer over brigit kooijman, lux, manifest, turken, turks, turkse jongeren.

Delen: