Turkse Nederlanders starten campagne om Armeense genocide te erkennen

In opinie op 19-10-2015 | 10:10

"De genocide op de Armeniërs vormt een inktzwarte bladzijde in onze geschiedenis. Alleen erkenning van en excuses voor de grote misdaad die in 1915 is begaan kunnen in onze ogen de weg vrijmaken voor een oprechte confrontatie met ons verleden en verzoening met onze Armeense zusters en broeders."

Dat schrijven de initiatiefnemers van een campagne van een groep Turkse Nederlanders, die zichzelf als volgt omschrijft:

"Deze campagne is een initiatief van individuen die de stilte binnen de gemeenschappen uit Turkije in Nederland rondom de genocide op de Armeniërs willen doorbreken door een collectief en openlijk geluid voor erkenning en verzoening te laten horen. Wij zijn nazaten van burgers van het Osmaanse Rijk en het latere Turkije die niet het doelwit waren van de volkerenmoord, zoals Turken, Koerden, Tsjerkessen en andere islamitische bevolkingsgroepen."

De eerste ondertekenaars zijn: Nurettin Altundal, Celal Altuntaş, Selli Altunterim, Arzu Aslan, Kasım Aslan, Mustafa Ayrancı, Tayfun Balçık, Emel Can, Sinan Can, Alaettin Çarıkçı, Cem Duman, Mahmut Erciyas, İbrahim Eroğlu, Hasan Evrengün, Suna Floret, İlkay Nefin Güçlü, Nuri Karabulut, Sadet Karabulut, Faruk Köklü, Murat Memiş, Ahmet Sefa, Bektaş Uğural, Cihan Uğural, Mehmet Ülger, Uğur Ümit Üngör, Oktay Yıldırım, Göksel Yılmaz, Murat Gülçür, Ali Yerkan en Mehmet Emir.

Zij roepen iedereen uit de Turkse gemeenschap op om de verklaring ‘Erken 1915’ persoonlijk te ondertekenen. "Daarmee doen we een beroep op de Turkse regering om een einde te maken aan haar decennialange ontkenningspolitiek én steken we onze hand uit richting onze Armeense zusters en broeders. Ook de Nederlandse regering, die de genocide op de Armeniërs nooit onomwonden heeft erkend, roepen we op tot erkenning."

De verklaring kunt u hier vinden.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over armeense genocide, armeense kwestie, turkije, turkse nederlanders.

Delen:

Reacties


Meryem Özdemir - 19/10/2015 13:54

Maar waarom zou je als burger een eventuele genocide moeten erkennen of ontkennen? Gaan we maar aannemen dat er een genocide heeft plaatsgevonden als het door een groot aantal burgers wordt ondertekend? Je zou er wel voor kunnen strijden dat de zaak voor de rechter komt, maar het is niet aan de burger om hier recht over te spreken. Hetzelfde geldt voor politici. We leven in een rechtsstaat en dat betekent dat er een scheiding der machten is. Het is aan een bevoegd rechtsorgaan - in dit geval een bevoegd internationaal tribunaal - om hier uiteindelijk een uitspraak over te doen, want zij hebben de expertise hier voor.