Tweede Kamer besluit tot oprichting Forced Marriage Unit

In opinie door Ewoud Butter op 25-11-2016 | 17:47

Een Kamermeerderheid heeft gisteren besloten tot de oprichting van een Forced Marriage Unit naar Brits model.

Dit betekent dat er vanaf 2017 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken één vast team komt waarin de expertise wordt gebundeld die noodzakelijk is om Nederlandse slachtoffers van huwelijksdwang in het buitenland snel en veilig terug te krijgen naar Nederland. Shirin Musa, voorzitter van Femmes for Freedom, sprak van een "historische dag voor vrouwenrechten in Nederland."

De oprichting van een Forced Marriage Unit werd tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken voorgesteld in een amendement dat door Han ten Broeke (VVD) was ingediend met steun van Sjoerdsma (D66), Knops (CDA), Voordewind (ChristenUnie), Grashoff (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP).

Momenteel verblijven naar schatting meer dan honderd Nederlandse vrouwen in het buitenland als slachtoffer van huwelijksdwang. Zij kunnen hun leven niet inrichten zoals zij dat zelf willen. Zonder steun van buitenaf kunnen ze amper uit hun gedwongen huwelijk ontsnappen. 

In Groot Brittanie zijn goede ervaringen met de Forced marriage Unit die sinds 2005 actief is. De ondertekenaars van het Nederlandse amendement hopen door het bundelen van diplomatieke, consulaire, juridische kennis actief bij te kunnen dragen aan het terugbrengen van slachtoffers naar Nederland. De Forced Marriage Unit gaat zich onder meer bezighouden met het opsporen, accommoderen en repatriëren van slachtoffers, het verstrekken van reisdocumenten en het leggen van contacten met de lokale overheden.

Shirin Musa, de voorzitster van Femmes for Freedom, een organisatie die zich al jaren inzet voor vrouwenrechten, reageerde op twitter bijzonder verheugd:

 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Meer over huwelijksdwang op Republiek Allochtonië hier. 

Meer artikelen over vrouwenemancipatie hier.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 


Meer over ewoud butter, femmes for freedom, forced mariagge unit, gedwongen huwelijken, han ten broeke, huwelijksdwang, shirin musa, vrouwenemancipatie.

Delen: