Tweederde van Marokkaanse geweldplegers als kind mishandeld

In opinie op 10-09-2013 | 13:00

Overheid en hulpverleners moeten meer aandacht besteden aan de invloed die kindermishandeling op Marokkaanse jongeren heeft. Dat zegt ontwikkelingspsycholoog Esmah Lahlah in het Nederlands Dagblad.

Lahlah deed promotieonderzoek naar etnische verschillen bij het voorkomen van kindermishandeling en jeugdcriminaliteit. Samen met collega Leontien van der Knaap en forensisch-psycholoog Stefan Bogaerts van de Universiteit Tilburg interviewde zij bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten. Van de Nederlandse jongens kreeg een op de vijf wel eens te maken met grof huiselijk geweld (bijvoorbeeld in elkaar geslagen of op de grond gegooid worden); bij de Marokkaanse jongens was dat twee op de drie. Nagenoeg de helft van de Marokkaanse jongens maakte fysiek geweld tussen hun ouders mee, terwijl dat minder dan een van de vijf Nederlandse jongens overkwam.

Kindermishandeling verklaart volgens de onderzoekers de helft van de kans op geweldpleging door Marokkanen later en voor een deel dus ook de oververtegenwoordiging van jonge Marokkanen in de criminaliteitstatistieken. 'Het is zeker niet de enige reden', zegt Lahlah in een interview in de Volkskrant, 'maar van alle factoren die we meenemen, hebben de emotionele band met de ouders en kindermishandeling de grootste invloed op de jeugdcriminaliteit.'

Bij Nederlandse jongens trof het onderzoeksteam eveneens een duidelijk verband aan tussen kindermishandeling en geweldpleging. In het geval van Marokkaanse jongens is dat verband echter sterker. Bovendien komt er binnen Marokkaanse gezinnen meer huiselijk geweld voor. Samen zorgen deze factoren voor aanzienlijk meer geweldsdelicten later. De ondervraagde Nederlandse jongens gaven in het onderzoek aan het afgelopen jaar bij gemiddeld 0,79 geweldsincidenten betrokken te zijn geweest, bij Marokkaanse jongens lag dat aantal meer dan twee keer zo hoog (1,82 incidenten).

Bij de overheid en hulpverlening is er volgens de onderzoekers te weinig aandacht voor de achterliggende oorzaak en ligt de focus te veel op het probleemgedrag. 'Zolang we Marokkaanse jeugdcriminelen eenzijdig als schoffies blijven benaderen, zul je de criminaliteitscijfers veel moeilijker terug kunnen dringen', stelt Lahlah.

Bronnen: ANP en Volkskrant

Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over criminaliteit, esmah lahlah, huiselijk geweld, jeugdcriminaliteit, jeugddelinquenten, kindermishandeling, marokkaanse jongens.

Delen:

Reacties


loris - 18/09/2013 17:05

Een probleem is dat de overheid de vrijheid gegeven aan de jongelui om geweld te plegen,want als de geweldplegers wisten dat ze hard aangepakt werden en het terug sturen naar het land van herkomst,dan was het probleem lang voorbij,,,,,!!! dus de steun komt van de overheid en justitie af!!!! sorry,

abdel kaolo - 14/09/2013 09:14

ik heb wel eens een tik gehad... daar hield het mee op. en mijn vader stimuleerde me om te leren....we moeten onze jongeren stimuleren om er wat van te maken en niet ons niet uit het veld te laten slaan door de stroom van afwijzing, haat en discriminatie die over ons heen komt.

Jan Beerenhout azn - 11/09/2013 11:02

Jeugdige Marokkaanse geweldplegers zijn zelf ook mishandeld.... dat lees ik al ruim veertig jaar. Ondanks tientallen projecten die voorkoming, belonen of straffen gebruiken blijft het probleem bestaan. Ook dit jaar is er weer een groep kinderen die geweld als onderscheidingsmiddel gebruiken. Hun ouders deden het kennelijk ook, en de ouders daarvan ook weer. Wordt de juiste diagnose wel gesteld? Is er wellicht sprake van een erfelijk hinderlijk defect? Sat komt vaker voor bij geïsoleerd levende groepen, zoals (in positieve zin) b.v. bij de katholieke Volendammers in Noord-Holland:omringd door protestantse buren. De VU doet daar onderzoek naar.. Wie zijn de jaar-in jaar-uit ontsporende jongens?