Update: lijst met incidenten rond moskeeën

In opinie op 07-04-2013 | 19:17

Opnieuw is in Enkhuizen een moskee in brand gestoken. In 2011 was er een poging tot brandstichting en in 2012 werd een school in brand gestoken waar een moskee gehuisvest zou worden. De getroffen moskee is van de Islamitische Stichting Nederland.

De afgelopen jaren zijn er minder incidenten rond moskeeën gemeld.

Deze afname kan een weerspiegeling zijn van een afname van geweld tegen moskeeen. Er zijn echter ook verschillende moskeeen die er de laatste jaren voor kiezen geen ruchtbaarheid te geven aan geweld of bekladding.  Dit vanuit de gedachte dat media-aandacht de kick van de daders alleen maar zal vergroten en andere potentiele daders op een idee zou kunnen brengen. In een uitzending van Argos over het boek van Ineke van der Valk verklaart moskeebestuurder Aissa Zanzen dat ook de taalbeheersing een rol speelt en het gebrek aan vertrouwen dat er iets met een melding wordt gedaan.

Hieronder de lijst van bekende incidenten, samengesteld op grond van mediaberichten en eerdere blogs op  Frontaal Naakt en Republiek Allochtonië en (met dank aan Martijn de Koning) de database van Rechtspraak.nl , Volgens onderzoekster Ineke van der Valk zijn moskeeën in Nederland in de periode 2005-2010 117 keer doelwit geweest van geweld dat voorkwam uit angst voor de islam. Moskeeën werden beklad (43 keer) of er waren vernielingen bij islamitische godshuizen (37 keer).

Zie ook overzicht van incidenten in Belgische moskeeën.

 


Meer over brand, brandstichting, geweld, incidenten, islamofobie, moskeeen.

Delen:

Reacties


Zwaantje van 't Veer - 12/04/2013 20:00

Art.1 Midden Nederland, het antidiscriminatiebureau in de provincie Utrecht, is bezorgd over dit soort incidenten rondom moskeeën. Om die reden stuurden we in november 2012 samen met Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) een brief naar de Marokkaanse moskeebesturen en in januari 2013 samen met het Inspraak Orgaan Turken (IOT) naar de Turkse moskeebesturen in de provincie Utrecht. Voor de brieven, zie de links hieronder.

De vraag die duidelijk naar voren komt is of moskeeën daadwerkelijk minder geweld ervaren, óf dat ze er geen aandacht aan willen besteden. De reden voor dit laatste is begrijpelijk.
Omdat wij islamofobie in de provincie Utrecht nauwlettend in de gaten willen houden, willen we wel kenbaar maken dat er bij ons op een laagdrempelige manier melding kan worden gedaan van incidenten rondom moskeeën. Samen kunnen we kijken hoe we dit aan kunnen pakken, afhankelijk van de wensen van de moskee. Daarnaast kunnen we met de informatie die wij krijgen uit meldingen actie ondernemen richting gemeente(n) en er (beleids)advies over uitbrengen.

http://www.art1middennederland.nl/samenwerking-art-1-mn-en-samenwerkingsverband-marokkaanse-nederlanders-smn/
http://www.art1middennederland.nl/wp-content/files/2013/01/brief-T-moskeeen-NL-T.pdf
Contactgegevens Art.1 Midden Nederland:
Tel: 030-2328666
Eml: info@art1middennederland.nl


Abdel kaolo - 07/04/2013 21:32

Er is totaal geen aandacht voor dit soort incidenten. Als het mocros waren geweest die een auto hadden gesloopt was het land weer te klein geweest. Van gebedshuizen moet je afblijven! Van alle huizen eigenlijk. Van wie ze ook zijn!