Veiligheidspact tegen discriminatie: Samen de geweldspiraal doorbreken

In opinie door Roemer van Oordt op 23-03-2016 | 18:45

Aanstaande vrijdag, 25 maart, organiseert het Veiligheidspact tegen Discriminatie een solidariteitsbijeenkomst in moskee Al Kabir in Amsterdam (Weesperzijde 76). In een persbericht geven de organisatoren aan dat "daar wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de reeks aanslagen die door gewelddadige extremisten in onder meer Parijs, Beiroet, Istanboel en Brussel in naam van de islam zijn gepleegd".

Het Veiligheidspact tegen Discriminatie werd opgericht op 30 september 2012 in de Westerkerk. Het Pact is door een groot aantal religieuze en maatschappelijke organisaties van moslims, joden, christenen en andersdenkenden onderschreven. Centrale uitgangspunt van het Pact is "dat verschillen in levenswijze en verschillen van mening - hoe fundamenteel ook - over allerlei zaken (seksualiteit, Midden-Oosten, islam) inzet kunnen zijn van dialoog of debat in een pluriforme samenleving, maar nooit een motief mogen zijn om elkaar te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld".

Uit het persbericht: "Vanuit die gedachte werken wij samen om de voortdurende spiraal van geweld en bedreiging te doorbreken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap zelf. Tijdens de vrijdagpreek zal daar in de moskeeën van de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (UMMON) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) veel aandacht voor zijn."

Update van het programma: Burgemeester van der Laan spreekt 

13.45 uur Inloop
14.00 uur Toespraken van:

- Mustapha Slaby (moskee Al Kabir/UMMON)
- Fred Salomon (voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam)
- Rob Visser (stadspredikant Protestantse Kerken Amsterdam)
- Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam)

14.30 uur-15.00 uur

- 2 minuten stilte om de slachtoffers te herdenken
- Aansluitend samen zijn onder het delen van dadels en ander fruit als gemeenschappelijk symbool voor saamhorigheid, vrede en solidariteit
 

Meer reacties op en over de aanslagen: hier

Meer over het Veiligheidspact tegen discriminatie: hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


  

 


Meer over aanslagen, beiroet, brussel, extremisme, geweld, istanboel, ljga, moskee al kabir, parijs, pka, roemer van oordt, rvm, ummon, veiligheidspact.

Delen:

Reacties


Bas - 24/03/2016 16:08

Op goede vrijdag afspreken- katholieken hebben dus al belangrijke afspraken vrijdag.