Vele acties om geld en goederen in te zamelen voor vluchtelingen

In opinie door Martijn de Koning op 08-09-2015 | 07:40

In Nederland ontstaan tal van initiatieven om geld en goederen in te zamelen voor (Syrische) vluchtelingen.

De website ikwilietsdoenvooreenvluchteling biedt een fraai overzicht van initiatieven die genomen zijn.

Het is geen volledig overzicht. Zo ontbreken er bijvoorbeeld veel initiatieven die door islamitische organisaties zijn genomen. Martijn de Koning is begonnen een inventarisatie van deze initiatieven te maken. Hij noemt onder andere initiatieven van de SOS-stichting, stichting Rahmastichting IHOS, de SOS Syrië actie van Islamic Relief, de Hart voor Vluchtelingen community pagina, de crowdfundactie voor het jongetje Haider.

Daarnaast liet de Islamitische Stichting Nederland (ISN, Diyanet) gisteren in een persbericht weten dat de de op 3 juni getekende samenwerkingsverklaring met VluchtelingenWerk ertoe heeft geleid dat alle besturen, imams, vrijwilligers en bezoekers van de 143 aangesloten moskeeën zijn opgeroepen om actief steun te verlenen aan de inmiddels gestarte inzamelingsacties voor eten en andere benodigde goederen van het COA in hun regio. Ook worden moslims opgeroepen bij VluchtelingenWerk te informeren naar de mogelijkheden om als vrijwilliger steun te verlenen.  ISN heeft haar achterban verder opgeroepen om contact op te nemen met het NIDOS wat zich richt op het welzijn van juist deze groep om te informeren naar de verschillende mogelijkheden om bij te dragen.
Tenslotte zal op 18 september in alle moskeeën geld ingezameld worden om VluchtelingenWerk te steunen in haar werkzaamheden.

De organisaties HTIB en Emcemo hebben besloten hun ruimte, het Nelson Mandelacentrum, open te stellen voor vluchtelingen die informatie en steun zoeken, met elkaar of anderen willen praten of warm en droog een kop koffie willen drinken. Het adres is: Eerste Weteringplantsoen 2c, 1017 SJ in Amsterdam.

Hoewel een kleine meerderheid (54%) van de Nederlanders tegen de opvang van meer vluchtelingen is, vindt een kleine 40% van de Nederlanders dat er meer vluchtelingen moeten worden opgenomen en is 13% van de Nederlanders bereid om een tijd lang 1 of 2 vluchtelingen te laten logeren. Dat bleek deze week uit een peiling van Maurice de Hond.

Zie ook: feiten en mythes over vluchtelingen, asielzoekers en illegalen


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over asielzoekers, hulp, hulporganisaties, islamitische organisaties, martijn de koning, vluchtelingen.

Delen:

Reacties


Charles van den Broek - 08/09/2015 12:20

Merkwaardig verongelijkt berichtje. Gaat het niet om het "goed doen", maar om de de erkenning voor dat goed doen? Dan gaat het feitelijk om narcistisch gedrag, niet om hulp bieden.