Verontrustende toename antimoskee-geweld in Duitsland

In opinie door Ineke van der Valk op 20-08-2014 | 17:55

Tekst: Ineke van der Valk

Evenals in andere Europese landen is er ook in Duitsland sprake van een zorgwekkend anti-Moslimklimaat. Hiermee gepaard gaat een toename van agressie tegen moskeeën .

Er zijn in Duitsland 700 - 800 zichtbare moskeeën met een minaret. Daarnaast worden 3000 gebouwen of gedeeltes daarvan gebruikt als gebedsruimte. Volgens cijfers van de Duitse regering die onlangs werden verstrekt in antwoord op vragen in de Bundestag vonden tussen 2001 en 2011 gemiddeld 22 geweldsdaden per jaar tegen moskeeën plaats. In 2012 steeg dit aantal tot 35 en in 2013 tot 36. In de eerste drie maanden van 2014 vonden zeven geweldsdaden plaats. De meeste hebben volgens dezelfde bron een extreemrechtse achtergrond of worden gepleegd vanuit islamvijandige motieven. Het gaat meestal om vernieling, brandstichting en het besmeuren met of deponeren van dierenresten.

In de afgelopen week zijn er in Duitsland opnieuw verschillende branden gesticht in gebedsruimtes van Turken. Twee ervan vonden plaats bij Turkse culturele verenigingen in Bielefeld. De eerste was op 11 augustus en de tweede op 19 augustus. Vroeg in de ochtend van 19 augustus drongen daders nadat zij bewakingscamera’s hadden vernield, het gebouw binnen via een raam . In de gebedsruimte stapelden zij boeken op elkaar , waaronder exemplaren van de Koran, en staken die in brand. De schade bleef beperkt omdat een bewoner van het pand de brand snel ontdekte.

Bij de nieuwbouw van de Mevlanamoskee in Kreuzberg in Berlijn was de schade ernstiger. Dezelfde dag nog kwamen bij deze moskee 700 moslims bijeen om tegen de agressie te protesteren en te bidden. De brandstichtingen worden door de politie onderzocht. Diverse woordvoerders van moslims hebben hun verontrusting geuit over het achterwege blijven van reacties van politici en overheden.


(bronnen: Zeitonline 19 augustus 2014/ Neue Osnabrücker Zeitung 29 juli/ Westfalen Blatt 19 augustus 2014).

Ineke van der Valk (Universiteit van Amsterdam) is sociale wetenschapper en tekstwetenschapper en doet onderzoek op het gebied van diversiteit, racisme en extremisme. Meer van Ineke van der Valk op dit blog hier.

Meer over moslimhaat op dit blog hier
Voor een recent programma over moslimhaat, zie de documentaire 'Is Nederland islamofoob': hier


Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 


Meer over duitsland, ineke van der valk, islamofobie, moskee, moskeeen, moslimhaat.

Delen: