Vluchtelingen-Organisaties Nederland: aanpak jihadisme begint bij de wortels, dus bij de politieke islam

In opinie op 03-09-2014 | 16:06

"Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) stelt dat de aanpak van het kabinet tegen jihadisme onvoldoende doet om de substantiële dreiging ervan met wortel en al uit te roeien.

De aanpak die het kabinet afgelopen vrijdag lanceerde, is grondwettelijk wankel. Daarnaast richt het zich op een paar jihadstrijders, terwijl de verspreiding van de onderliggende extremistische ideologie kan doorgaan. Dit komt omdat het kabinet de ware voedingsbodem van deze ellende niet onderkent: de ideologie van de politieke islam."

Dat schrijft VON in een persbericht. Hieronder het vervolg van dit bericht.

"Anders dan het geloof dat mensen op individuele basis beleven, streeft de politieke islam naar mondiale heerschappij. De gruwelijke manier waarop dat moet worden bereikt, zien we dagelijks terug in de media. Toch lijkt er in Nederland nog steeds een taboe te rusten op het bekritiseren van religieus extremisme. Al in de zomer zagen we dat bestuurders niet durfden op te treden tegen aanhangers van de Islamitische Staat (IS), zoals zij dat wel doen tegen seculier extremisten waaronder neonazi’s.

De misplaatste bescherming van religie belemmert diepgaande analyse van de problematiek en daarmee echte oplossingen voor religieus extremisme. Daarbij moet Nederland af van het idee dat jongeren gefrustreerd raken wegens uitsluiting en discriminatie op de arbeidsmarkt om vervolgens uit te reizen naar Syrië of Irak. Geen enkel serieus wetenschappelijk onderzoek toont aan dat jongeren om die reden meedoen aan massaverkrachtingen en –onthoofdingen. Door het voeden van dit soort agressief slachtofferschap, bagatelliseren we in Nederland de werkelijke voedingsbodem van jihadisme en blijven we blind voor de omvang ervan. Bovendien bevorderen we de polarisatie tussen bevolkingsgroepen langs de verkeerde lijnen.

Onze achterban bestaat voor ruim tachtig procent uit moslims en komt uit landen waarin allerlei bewegingen van de politieke islam het scepter zwaaien. Uit ervaring weten we hoe deze ideologie de huiskamers van mensen binnendringt. Vanuit die ervaring constateren wij dat het plan van het kabinet onvoldoende op deze bewegingen is toegerust. Ze beperkt zich tot een kleine groep mensen die dreigen uit te reizen, maar onderkent niet de groeiende aantallen Nederlandse jongeren die worden vergiftigd door deze ideologie. In plaats van het met wortel en al uitroeien, is dit plan dus een doekje voor het bloeden.

Daarnaast noemt het kabinet maatregelen waarbij de balans tussen individuele vrijheden en nationale veiligheid soms behoorlijk zoek is.
Wij staan met elkaar voor de gelijkheid van alle mensen, voor individuele vrijheden en voor het recht om jezelf te kunnen zijn. Binnen dit kader dienen we verschillen te respecteren. Waarden en normen die daarbuiten vallen, zoals die van IS en de door hen vertegenwoordigde politieke islam, niet. We verwachten van het kabinet dat zij die grens durft te trekken en dat zij komt met een krachtig plan dat jihadisme bij de wortels aanpakt. Dan staan wij aan haar zijde."

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 


Meer over isis, islam, islamdebat, jihad, politieke islam, radicalisering, terrorisme, vluchtelingen organisaties, VON.

Delen:

Reacties


Faatje - 05/09/2014 16:48

Hoi Ria,

Lees je eigenlijk wel wat er staat?

Ria de Wit - 04/09/2014 18:49

Je moet maar het lef hebben om massaal naar Nederland te komen, daar asiel aan te vragen en in vele gevallen een verblijfsvergunning te krijgen, en en klagen dat Nederland te weinig doet...
Dit ipv zelf je handeling je mouwen te steken door in je eigen land te blijven en daar de islam te bestrijden!!!
Nee, wederom is het economisch belang groter dan het principe.
En dat gezeur over dat de balans er niet meer is tussen vrijheid en veiligheid: de mense. Die hier over klagen hebben in de meeste gevallen nooit gevochten voor de vrijheid hier in Nederland
Veiligheid is toch echt belangrijker dan vrijheid!
Alsof er zoveel vrijheid is in de landen van herkomst van de vele klagenden!

Jan van Oort - 04/09/2014 15:33

Spijker, kop, RAAK!