VN is bezorgd over mensenrechtenschendingen in Westelijke Sahara

In opinie op 28-04-2010 | 13:40

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, had vrijdag een ontmoeting met Mohamed Abdelaziz, leider van het Polisario Front. De topman van de VN uitte zijn hernieuwde bezorgdheid over de vermeende schendingen van de mensenrechten in de Westelijke Sahara.

Sahara Volgens een verklaring van de VN beloofde Ban Ki-moon ook dat de Verenigde Naties ‘een actieve en evenwichtige’ rol zou blijven vervullen bij het zoeken naar een oplossing voor het 35 jaar oude conflict tussen de onafhankelijkheidsbeweging Polisario en de Marokkaanse regering. Marokko lijfde het grondgebied in 1975 in.

De secretaris-generaal “blijft zeer bezorgd over vermeende schendingen van de mensenrechten” en zei dat zijn persoonlijke gezant voor het grondgebied, Christopher Ross, “zal blijven werken aan het bevorderen van de mensenrechten van de Sahara-bewoners,” aldus de verklaring.

Aangezien de partijen elkaar wederzijds beschuldigen van mensenrechtenschendingen, heeft de VN-chef  hen herhaaldelijk aangespoord om een constructieve dialoog te voeren met het Bureau van de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten.

Hij heeft ook zijn bezorgdheid geuit over het lot van de Sahrawi-vluchtelingen en deed een beroep op beide partijen om hun overeenkomst betreffende het uitbreiden van een programma voor familiebezoek na te leven en hun overleg met de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) over de uitvoering daarvan te versnellen.

Ban Ki-moon loofde het door Algerije gesteunde Polisario Front voor haar samenwerking met de UNHCR om familiebezoek over de weg toe te staan en zei dat hij de hervatting van familiebezoeken door de lucht tegemoet ziet.

Het mandaat van de VN-missie in de Westelijke Sahara (MINURSO), dat in april 1991 werd ingesteld, loopt aan het eind van deze maand af. De Veiligheidsraad van de VN zal het mandaat naar verwachting voor nog een jaar te verlengen.

In een recent verslag aan de Raad wees Ban Ki-moon op het feit dat twee informele bijeenkomsten van de partijen, afgelopen augustus in Oostenrijk en in februari van dit jaar in een voorstad van New York, niet leidden tot een doorbraak die de weg zou effenen voor een vijfde ronde van de formele gesprekken.

Aan het eind van de vergadering in februari van dit jaar zei Ross dat geen van beide partijen ermee instemde om het voorstel van de andere als de enige basis voor toekomstige onderhandelingen te aanvaarden. Maar hij vertelde later aan de Veiligheidsraad dat de partijen zich hadden verbonden om de onderhandelingen voort te zetten.

Vier eerdere ronden, die sinds juni 2007 in de New Yorkse voorstad Manhasset werden gehouden, hebben niet kunnen leiden tot een oplossing voor het geschil rond de fosfaat-rijke voormalige Spaanse kolonie.

Rabat heeft voor de Westelijke Sahara brede autonomie toegezegd, maar sluit onafhankelijkheid uit. Het Polisario Front wil een referendum over zelfbeschikking, met onafhankelijkheid als één van de opties.

Bron: Maroc.NL

Meer over Marokko, migratie en mensenrechten hier


Meer over marokko, mensenrechten, westelijke sahara.

Delen: