Voormalige moslims komen op twitter uit de kast

In opinie op 30-11-2015 | 07:28

Na de aanslagen twee weken geleden in Parijs lanceerde Maryam Namazie van de Council of Ex-Muslims of Britain de hashtag #ExMuslimBecause op twitter. Dit werd het begin van een trend. Afvallige moslims over de gehele wereld, vaak anoniem, gingen hun verhalen vertellen.

Er zitten, zo schrijft weblog sargasso, soms hartverscheurende verhalen tussen. Onder andere van verschillende homo's en lesbiennes en van een dochter van een lid van de Britse Shariaraad, die vertelt hoe haar vader haar voorhield dat volgens de islam verkrachting in het huwelijk een contradictio in terminis is, en zij dus bij haar misbruikpleger gehuwd moest blijven.

Sommigen beschouwen de hashtag als nestbevuiling en een bijdrage aan anti-islamsentimenten. Het leidt tot hatelijke reacties als deze.

Anderen vragen zich af waarom het juist hatelijk of islamofoob zou zijn om te vertellen waarom je een godsdienst hebt verlaten. Die vraag wordt bijvoorbeeld in dit blog gesteld.

In een artikel op de Huffington Post wordt benadrukt dat veel voormalige moslims zich gevangen voelen zitten tussen enerzijds de moslimhaat van extreemrechts waardoor alle moslims worden gedemoniseerd en anderzijds de neiging van radicaal links om religiekritiek al snel het stempel islamofobie te geven. De strijd tegen het jihadisme zou, zo wordt gesteld, vanuit een positie van morele kracht gevoerd moeten worden, voordat het door extreemrechts gekaapt wordt.

Veel afvallige moslims in Nederland voelen zich ongemakkelijk bij de term 'ex-moslim'. Zij gebruiken liever andere termen, zoals 'seculiere moslim'.

Op afvalligheid staan in vele islamistische landen zware straffen. In 13 landen staat de doodstraf op afvalligheid. Het betreft allemaal islamitische landen. In Saoudi-Arabie ben je als afvallige een terrorist.

De Huffington Post illustreert haar artikel over #exmuslimbecause met een aantal screenshots. Enkele daarvan leest u hieronder.

 

 

Toptweets:

Meer over afvallige moslims hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over afvallig, exmoslim, moslim, seculier.

Delen: