VPRO-documentaire bagatelliseert Altrechtse 'ironie'

In opinie door Ewout Klei op 16-05-2018 | 08:44

Zondagavond was er een boeiende, edoch nogal onkritische aflevering van VPRO Tegenlicht over de Alt-Right. In ‘Trollen, Trump en Thierry’ werd Kekistan geportretteerd, een online republiek der Bargoense letteren. Het zou vooral een ironische reactie op links zijn.

Informatief was de aflevering zeker. Ik wist niet wat ‘normies’ waren. Blijkbaar ben ik er ook een. Normies zijn mensen die die zich baseren op de normale media, de normale normen. In de ogen van Kekistani zijn de normies gebrainwasht. Kekistani zijn voor de absolute vrijheid van meningsuiting, zonder regels. Dat betekent dat ze racisme, vrouwenhaat en haat tegen moslims en vluchtelingen normaal vinden. Niet dat een Kekistaan die haat zonder meer zelf onderschrijft, maar je mag dit soort dingen zeggen.

Volgens een van de oprichters van de Republic of Kekistan is de ‘humor’ altijd een beetje ‘edgy’. Er moet geprovoceerd worden. Maar de Kekistani zijn niet extreemrechts of nazi hoor, ze reageren slechts op de culturele hegemonie van links, van Identity Politics.

Reactie

De experts die de VPRO heeft geïnterviewd – freelance online journalist Tim Pool, de Ierse journaliste Angela Nagle en Jordan Peterson (die min of meer fungeert als de apologeet en profeet van de beweging) – staan heel begripvol tegenover de Kekistani. Tim Pool ziet de ironie vooral als ironie, niet als haat, en vindt het blijkbaar reuze lollig dat radicaal-linkse antifascisten wel uiterst serieus zijn. Hij framet de boel zo dat linkse demonstranten de agressors zijn en de Kekistani vrolijke grappenmakers. Ze zijn echt geen nazi’s. Linkse mensen lijken veel meer op nazi’s, is zijn boodschap.

Nagle is wat kritischer. Waar houdt de ‘humor’ op en begint de haat? Die grens maakt men niet duidelijk. Toch beschouwt zij Kekistan als een begrijpelijke reactie op de hegemonie van cultureel links. Met links bedoelt ze niet het ijveren voor meer economische gelijkheid, maar Identity Politics: kleurbewust antiracisme, intersectioneel feminisme, de strijd tegen de ‘witte man’. Tieners en jonge twintigers die politiek bewust worden willen zich niet bij een politieke beweging aansluiten die hen bij voorbaat als opressors veroordeelt. Rechts is daarom een alternatief. ‘More fun’. Peterson zegt dat links het establishment geworden is en dat het opkomen voor tradities daarom heel erg avant garde is. Ze zijn ook hele creatief, die Kekistani. Dat is volgens Peterson ook een kenmerk van de avant garde.

Nederland

Uiteraard komen ook Nederlandse Kekistani aan het woord. Terence (zonder achternaam) is een vriendelijke oudere jongere en een ontzettende geek. Hij komt met allemaal jargon, dat buitenstaanders niet begrijpen. Hij beschouwt zichzelf als een Kekistaan, is tegen cuckservatives en lefties, de communisten en de feministen. Terence zit op 4Chan, een forum waar alles mag. Hoewel Terence bepaalde dingen die op dit forum gedeeld worden ‘ugly’ vindt moet het allemaal kunnen. Ook een discussie die start met de vraag ‘Waarom denken zwarten overal recht op te hebben, terwijl slavernij lang geleden is afgeschaft?’

Vlogger Jeffrey Rossen maakt filmpjes tegen politieke correctheid en feminisme. Omdat de CEO van Youtube een linkse vrouw is (volgens Rossen) wordt hij gecensureerd. Dat vindt hij niet erg, want censuur bewijst juist zijn punt. Ook interessant is zijn opmerking: ‘Ik ben volgens hen de tegenstander, dan ga ik mij ook zo gedragen.’

Ten slotte zijn er de Lavendelkinderen, drie twintigers (twee jongens, een meisje) die een soort van F*ck me Thierry Baudet Groupie Beweging vormen. Rechts is volgens hen wat links in de jaren zestig was. Ze zijn ook nogal geeky en komen met allemaal ‘wijze’ quotes, in het Engels uiteraard, waardoor ze intellectueel lijken.

Nazi's

Zijn de Kekistani nazi’s? Niet noodzakelijkerwijs. Maar ze flirten wel met extreemrechts gedachtegoed. Nagle zegt terecht dat deze jongeren flirten met iets duisters, met extreemrechtse symboliek, maar tegelijkertijd de vluchtweg openhouden, dat het allemaal een grap is. Die zogenaamde ironie maakt de Kekistani ongrijpbaar. De vlag van de Republic of Kekistan is duidelijk gebaseerd op de nazivlag van het Derde Rijk. De groene kikker Pepe is een extreemrechts, racistisch en antisemitisch symbool geworden. Tegelijkertijd zien we een heel absurd filmpje waarin Hillary Clinton en de Amerikaanse ‘Main Stream Media’ nazi’s zijn en Donald Trump deze nazi’s bestrijdt als een computerspelletjesheld, met op de achtergrond agressieve muziek uit de videogame Red Alert. (het fragment komt uit de film Kung Fury, vertelde een tweep mij vandaag.)

VPRO Tegenlicht maakte eergisteren reclame voor de aflevering over Kekistan op Twitter met een kort filmpje waarin beweerd werd dat het allemaal ironie was en Kekistani geen nazi’s waren. Die tweet is echter gisteren opeens verwijderd. Het videofragment zagen we bovendien niet terug in de documentaire. Heeft Tegenlicht het onkritische, vergoelijkende fragment er op het laatste moment uitgeknipt?

Maar ook zonder dit fragment was de aflevering ‘Trollen, Trump en Thierry’ nogal onkritisch. Aan de Lavendelkinderen werd niet gevraagd wat hun connecties precies waren met de alt-rechtse Batavierenpodcast en met het Forum voor Democratie (dank Huub Bellemakers voor deze vraag) en ook Alt-Right kenner en journalist David Neiwert, auteur van het boek Alt America, werd niet gevraagd om duiding. Terwijl hij veel kritischer is dan Angela Nagle, de Alt-Right in historisch perspectief plaatst en ook de relatie met politiek geweld legt.

Door de focus te leggen op geeks lijkt de Alt-Right-beweging heel onschuldig. Dat is deze beweging echter absoluut niet. Hun zogenaamde ironie zorgt ervoor dat racisme, moslimhaat, haat tegen vluchtelingen en vrouwenhaat salonfähig dreigen te worden. De meest verstandige commentator was een linkse demonstrante. Zij zei over 4Chan: ‘Als het steeds maar herhaald wordt is het niet grappig meer.’ Niks ironie dus. De ideologie van Kekistan is gewoon haatzaaierij en racisme.

Dit stuk verscheen eerder op Jalta.nl en is in overleg ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

 

Zie ook:

Voortreffelijk artikel op Grutjes: De zeven mythes van Nieuw-Rechts

Hoogopgeleid extreemrechts probeert in Nederland mee te liften op succes van Alt Right

 


Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over alt-rechts, extreemrechts, media, vpro.

Delen: