Vrijheidsstrijders

In opinie door Sandra Doevendans op 18-02-2017 | 09:27

Het feit dat er zoveel medelanders gaan stemmen op een partij die zeggen dat ik mijn Koran niet mag hebben, doet pijn en verdriet. Dat als ik een hoofddoek wil dragen ik dan geen politica, juf of ambtenaar kan zijn.
Hoe kan het dat zoveel mensen nu op een partij willen stemmen waarbij het grootste punt het afpakken van mijn religie is? Dus ik mag hier wel wonen, belasting betalen en vrijwilligerswerk doen, maar niet mijn geloof belijden?

Dat schrijft Sandra Doevendans.

Vorige week was ik een aantal dagen in Barcelona voor een meeting over islamofobie met allerlei organisaties uit Europa en Amerika. Met de verkiezingen in het vooruitzicht was het erg interessant om te horen hoe het er in Amerika aan toe gaat met Trump aan het roer. In Nederland staat de PVV erg hoog in de peilingen en ik zie op televisie ook steeds mensen die graag op hem willen stemmen, omdat hij alles zal veranderen. De mensen zijn boos en teleurgesteld, hebben schulden en voelen zich belazerd door het kabinet. Zij zien in Wilders een politicus die spreekt namens het volk. Hij zegt wat zij voelen. Is dit ook zo, of is hij gewoon net als alle andere politici, maar dan met een andere agenda? Hoe zit het met onze vrijheid?

In de gesprekken met de Amerikanen na de eerste 2 weken van Trumps inauguratie ben ik erg geschrokken, maar helaas is Amerika niet alleen na Trump veranderd. Na 9/11 worden mensen met een andere etnische achtergrond vaker lastiggevallen door de geheime dienst dan ooit tevoren. Zo staan ze plotseling voor je deur en vragen of je wilt infiltreren voor ze. Als je dan vriendelijk zegt dat je dat niet wilt, wat gewoon je recht is om te zeggen, word je zonder dat je het weet op de ‘nofly list’ gezet.
Dus de eerstvolgende keer dat je je familie in het buitenland wilt bezoeken ben jij degene die uit de rij wordt gehaald. Je wordt uren bevraagd en uiteindelijk ga je zonder het land te verlaten weer naar huis. Een paar dagen later staat de geheime dienst dan weer voor je deur. “je weet wat je moet doen als je weer van de lijst af wilt”. Dit zijn taferelen die heel eng klinken en alsof ze rechtstreeks uit een Hollywood film komen. Helaas is dit ook onder het bewind van Obama gebeurd en nu met Trump en zijn #muslimban is het alleen maar erger geworden. Wat zegt dat voor ons land?

In Nederland staat de PVV als hoogste in de peilingen. Wat wil die partij nu eigenlijk om de vrijheid te bewaren? Veel mensen denken dat wat in Amerika gebeurt echt niet in Nederland kan gebeuren. Toch ziet het er best eng uit als we goed naar het verkiezingsprogramma kijken. Wat trouwens helemaal niet zoveel tijd kost, want het is maar 1 A4-tje. De PVV wil alle Korans verbieden in Nederland. Is dat een maatregel om onze vrijheid te garanderen? Nederland uit de Europese Unie, geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz. Zelf heb ik veel moeite met het woord enz. In een verkiezingsprogramma.
Ten eerste dat de schrijvers niet de moeite hebben genomen om het woord volledig uit te schrijven, maar nog meer, dat het een vrijbrief geeft voor van alles. Daarnaast heb ik inhoudelijk ook wel wat bezwaren.

We gooien onze grenzen dicht als het aan de PVV ligt, maar we geven ook geen geld meer aan ontwikkelingshulp. Dat is best problematisch. Los van het feit dat als je mensen in hun eigen land geen perspectief geeft ze sneller geneigd zijn om te vluchten vanwege honger of oorlog. De PVV zegt bijna 7.2 miljard te besparen door het de-islamiseren van Nederland, het sluiten van moskeeen en het verbieden van de Koran. Helaas wilde de partij het niet laten doorrekenen door het CPB.

Wat doet dit met mij? Het feit dat er zoveel medelanders gaan stemmen op een partij die zeggen dat ik mijn Koran niet mag hebben. Dat als ik een hoofddoek wil dragen ik dan geen politica, juf of ambtenaar kan zijn. Het doet mij pijn en verdriet dat mensen niet kijken naar mij als leuke, enthousiaste Sandra die zich al jaren inzet om Nederland een beetje rechtvaardiger en eerlijker te krijgen. Hoe kan het dat zoveel mensen nu op een partij willen stemmen waarbij het grootste punt het afpakken van mijn religie is? Dus ik mag hier wel wonen, belasting betalen en vrijwilligerswerk doen, maar niet mijn geloof belijden? Ik roep jullie op om nogmaals te kijken wat nu eigenlijk het belangrijkste is voordat jullie je belangrijkste stemrecht aan de PVV geven, want daarmee zeg je eigenlijk minder, minder, minder Sandra.

Stem voor een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is en waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt, hoe oud je bent, waar je in geloofd of wat je liefhebt. Man, vrouw of transgender, lichamelijk of geestelijke uitdagingen, voor iedereen moet een plek zijn in óns prachtige Nederland. Stem 15 maart met je hart en niet met je boosheid!

 

Sandra Doevendans is Statenlid in Noord Holland namens de PvdA die zich inzet voor een inclusieve samenleving. Daarnaast is ze onder andere trainer, coach, alleenstaande moeder, moslimfeministe, gamefanaat, voetbalfan en star wars freak. Sandra is kandidaat Kamerlid voor de PvdA. Meer van Sandra op Republiek Allochtonië hier.


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 

 


Meer over godsdienstvrijheid, pvv, sandra doevendans, vrijheidsstrijders.

Delen: