Vrouwelijke vluchtelingen slachtoffer van seksueel geweld en uitbuiting

In opinie op 18-01-2016 | 17:49

Vrouwelijke vluchtelingen uit onder andere Syrië en Irak krijgen op de vlucht naar Europa vaak te maken met geweld, uitbuiting of seksuele intimidatie. Uit gesprekken die Amnesty International met veertig vrouwen voerde, blijkt dat ze tijdens elk stadium van hun vlucht moeten vrezen voor hun veiligheid.

Amnesty sprak met vrouwen en meisjes in Duitsland en Noorwegen van wie de meesten uit Syrië en Irak kwamen. Ze maakten allemaal de oversteek van Turkije naar Griekenland. Via de Balkan eindigden ze uiteindelijk in West-Europa. Allemaal gaven ze aan dat ze zich bedreigd en onveilig voelden tijdens hun reis. De vrouwen werden bijvoorbeeld betast door mannelijke vluchtelingen of gedwongen tot seksuele handelingen door mensensmokkelaars.

Vrouwen die alleen of met kinderen reisden, zeggen dat ze zich vooral bedreigd voelden in Hongarije, Kroatië en Griekenland. Ze lagen daar 's nachts op slaapzalen met honderden mannen. Vaak moesten ze ook gebruik maken van dezelfde douches en toiletten. Sommige vrouwen zeggen dat ze zo min mogelijk aten en dronken om maar niet naar de wc te hoeven. Andere vrouwen sliepen liever in de buitenlucht omdat ze zich daar veiliger voelden.

De dreiging kwam niet alleen van medevluchtelingen en smokkelaars. Een 22-jarige Irakese vertelde dat ze van een Duitse bewaker kleding zou krijgen, als ze tijd met hem alleen zou doorbrengen.

Bron: Amnesty

Lees het volledige Engelstalige persbericht hier

Meer artikelen over seksisme en seksueel geweld leest u hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over amnesty, amnesty international, mensenrechten, seksisme, seksueel geweld, vluchtelingen.

Delen: