Wat verbindt ons? Mensenrechten!

In opinie door Eduard Nazarski op 08-10-2016 | 09:57

Tekst: Eduard Nazarski

In het AD las ik een groot interview met premier Rutte. Op de voorpagina wordt het stuk aangekondigd met de lokkende tekst: 'Mijn ambitie is dat we allemaal voelen dat het beter gaat'. Helemaal niks op tegen, mooie woorden en goede ambitie. Maar verderop wordt het grimmiger.
Rutte: 'Buitenstaanders die zich ergeren aan hoe wij het hier met elkaar geregeld hebben, moeten zich afvragen of ze hier wel willen blijven.......We gaan strakker normeren. Mijn boodschap aan vluchtelingen of aan derde generatie Turken of Marokkanen die moeite hebben met ons land is: maak de afweging of je hier wilt blijven'.

De premier van alle Nederlanders zegt dus eigenlijk dat derde generatie immigranten er nog niet helemaal bij horen. Hij heeft het over Turken en Marokkanen, maar als hij ook Polen genoemd had had hij het ook rechtstreeks over mij gehad. Mijn grootvader kwam namelijk in 1918 uit Polen via Duitsland naar Nederland. Voor alle duidelijkheid: ik ben Nederlander (ook nog altijd Limburger trouwens) en vind dat wij in een fantastisch land wonen. En ja ik erger me soms aan bepaalde dingen. Zoals het bij Rutte bijna geheel ontbreken van empathie als het om vluchtelingen gaat. Of het feit dat Nederland maar heel voorzichtig blijft ten aanzien van mensenrechtenschendingen in Saoedi Arabië. Of politici die mensen tegen elkaar uitspelen, en haat zaaien.

Maar het verbaast en verontrust mij ook zeer dat politici zoals nu Mark Rutte, willens en wetens, en schijnbaar vrolijk gestemd, bezig zijn om te ondergraven wat de internationale gemeenschap 70 geleden na veel lijden en veel inspanning begon: het vastleggen van wat ons op de wereld verbindt, zoals dat in de de universele verklaring van de rechten van de mens gebeurde, en het bouwwerk van internationale verdragen dat daarna is opgetrokken.

Dat bouwwerk legt niet alleen vast wat ons verbindt, het fomuleert ook ambities om te zorgen dat menselijke waardigheid voor iedereen en overal praktijk wordt, en legt bovendien ook ondergrenzen vast waar regeringen zich aan moeten houden. Zonder universele mensenrechten zouden we in een wereld van ieder voor zich, voor het recht van de sterkste, de slimste, de gemeenste of de meest gehaaide terecht komen.

Dus: leve de mensenrechten!

Lees de Universel Verklaring van de Rechten van de Mens hier


Eduard Nazarski is directeur van Amnesty International. Eerder was hij onder andere werkzaam voor Vluchtelingenwerk en was hij actief in ECRE, de European Council on Refugees and Exiles. Dit verscheen eerder op zijn facebookpagina en is in overleg met hem ook op Republiek Allchtonië geplaatst. Meer van Eduard Nazarski op Republiek Allochtonië hier

Lees ook:
Het culturaliseren van debatten over integratie werkt averechts

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over amnesty, eduard nazarski, mensenrechten mark rutte.

Delen: