Website voor allochtone meiden die het leven niet meer zien zitten

In opinie op 21-11-2011 | 18:00

Allochtone meisjes die het leven niet meer zien zitten, kunnen nu terecht op een speciale website: www.jestaatnietalleen.nl. Deze site moet de meiden helpen hun problemen te overwinnen. De site is een initiatief van kenniscentrum Movisie en een aantal websites voor allochtone jongeren: Marokko.nl, Hababam.nl en Indianfeelings.nl.

Aanleiding voor de website is dat uit onderzoek is gebleken dat zelfmoordneigingen relatief vaak voorkomen onder sommige groepen allochtone meisjes. Uit onderzoek uit 2009 bleek dat bijna een op de vijf Hindoestaanse en een kleine 15 procent van de Turkse meisjes had ooit een zelfmoordpoging gedaan. Bij de Nederlandse meisjes was dit een kleine 10 procent. Marokkaanse meisjes (6,2 procent) doen minder vaak een zelfmoordpoging te hebben gedaan.

Volgens de initiatiefnemers is niet alleen depressie vaak een oorzaak van zelfmoord bij allochtone meisjes, maar speelt  ook vaak mee dat zij weinig bewegingsvrijheid hebben.

Op de website www.jestaatnietalleen.nl kunnen de meisjes allerlei informatie vinden: hoe suïcidaal gedrag ontstaat, wat je eraan kunt doen en waar je hulp kan krijgen. Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meisjes hebben meegeholpen bij het bedenken van de site.

Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA wil van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) weten of zij wel de precieze omvang van het probleem in beeld heeft. Arib is bezorgd dat veel hulpinstanties, zoals in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg, nog steeds niet in staat zouden zijn om de meisjes adequate hulp te bieden. 

Bron; Skipr

 


Meer over emancipatie, gezondheid, Hababam.nl en Indianfeelings.nl, Marokko.nl, meiden, movisie, suicide, zorg.

Delen: