Winst belangenorganisaties Marokkaanse Nederlanders: weduwen in Marokkko houden recht op uitkering

In opinie op 13-05-2014 | 20:04

De kabinetten Balkenende-Bos, Rutte I en Rutte II lukt het keer op keer niet om de uitkeringen van personen die in het buitenland wonen te verlagen.

Nu hebben Marokkaanse organisaties (waaronder Emcemo en het LBM) en weduwen met succes geprotesteerd tegen het voornemen van het kabinet om de nabestaandenuitkering te verlagen die aan weduwen in Marokko wordt overgemaakt. Om deze uitkering op grond van het woonlandbeginsel te verlagen is in strijd met een verdrag met Marokko. De weduwen moeten met terugwerkende kracht niet alleen de volledige uitkering krijgen, maar ook rente.

Eerder hield de rechter een korting tegen op de nabestaandenuitkeringen die naar Turkije wordt overgemaakt. Die is in strijd met het associatieverdrag van dat land met de EU. Er loopt nog een hoger beroep over een korting op geëxporteerde kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Lees meer in de Volkskrant.

Winst Marokkaanse organisaties

De uitspraak van de rechter kan gezien worden als een overwinning van Marokkaanse belangenorganisaties als het Landelijk Beraad Marokkanen en Emcemo. Namens deze organisaties dreigden Mohamed Rabbae en Abdou Menebhi in een open brief op Republiek Allochtonië hun achterban op te roepen niet op de PvdA te stemmen wanneer het kabinet de kinderbijslag en de uitkering aan weduwen wilde aantasten. 

Het leidde tot een briefwisseling met Asscher op dit blog.

Meer op dit blog over de uitkering aan de weduwen hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebookRepubliek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 


Meer over abdou menebhi, asscher, emcemo, lbm, mohamed rabbae, uitkeringen, weduwen, woonlandbeginsel.

Delen: