'Woef' zei Wilders over het Marokkaans Cultuurcentrum

In opinie door Evelien van Roemburg op 18-03-2011 | 22:03

Tekst: Evelien van Roemburg

‘Woef!’ zei Wilders. ‘Kef!’ riep de VVD er direct achteraan, bang om uit de toon te vallen.

De VVD in Amsterdam staat bekend om haar liberale houding, zich onderscheidend van het ‘ordinaire rechts van haar landelijke fractie’, zoals mijn partijleider Maarten van Poelgeest het deze week nog omschreef in de Groene Amsterdammer. Gelukkig is dat vaak inderdaad het geval, maar soms kan de Amsterdamse VVD zichzelf niet bedwingen en huilt ze mee met de wolven in het bos.

Was ist loss: de Marokkaanse minister van Migrantenzaken bracht een bezoek aan Amsterdam en stelde voor om een Marokko-centrum op te zetten in onze hoofdstad, onder andere om ‘het emancipatieproces te bevorderen en de banden tussen Marokkanen, Nederlanders en Marokkaanse-Nederlanders te versterken’. Natúúrlijk stelde de PVV in de Tweede Kamer direct vragen over ‘dit bizarre Marokko-project’ aan de minister van Binnenlandse Zaken; niemand had anders verwacht.

Maar blijkbaar vond de VVD in 020 het noodzakelijk ook nog een duit in het zakje te doen: een paar minuten geleden kreeg ik de schriftelijke vragen van onze coalitiegenoot in mijn inbox. Of het College van B&W wist van dit voorstel, en wat ze ervan vond. En of deze buitenlandse overheid hier wel iets te zoeken heeft; of integratie niet een taak is van de Nederlandse overheid zelf; en of er niet ‘bepaalde grenzen in acht moeten worden genomen’. De vragen zijn op zich niet zo schreeuwerig als die van hun geblondeerde Haagse gedoogpartner, maar ze ademen wel een hijgerigheid uit die de Amsterdamse VVD niet goed past.

Amsterdam is een internationale stad met inwoners uit meer dan 150 landen en stedenbanden over de hele wereld. We hebben een India- en Chinadesk speciaal ingericht voor bedrijven. Maison Descartes, het Goethe Instituut en de Brakke Grond bewijzen dat cultuurcentra uit andere landen juist een aanwinst zijn voor de stad. Maar als het woord ‘Marokko’ of ‘Marokkaan’ valt, staat de VVD plots op zijn achterste benen – ingegeven door de angst voor het onbekende en de natte tong van Geert in de nek. Dat is niet alleen jammer en onnodig, maar ook schadelijk voor de internationale uitstraling van onze hoofdstad.

Evelien van Roemburg promoveert op internationaal vluchtelingenrecht. Tegelijkertijd zit ze in de gemeenteraad van Amsterdam namens GroenLinks. Dit stuk is ook op haar blog verschenen en met toestemming van Evelien ook op Republiek Allochtonië geplaatst


Meer over barking, descartes, evelien van roemburg, goethe, marokkaan, marokkaans cultuurcentrum, marokko, vvd.

Delen:

Reacties


Faatje - 19/03/2011 20:16

Terecht dat de hypocrisie van de VVD hier aan de orde wordt gesteld!
Dank!

Barend - 19/03/2011 20:15

Goed stuk Evelien. Leuk dat het ook hier op dit goede weblog verschijnt

Y. Bakker - 18/03/2011 23:24

Als je (zeker als a.s. promovendus) schrijft: 'Was ist loss' sta je erg voor gek. Het moet uiteraard zijn: 'Was ist los'.