Yassin Elforkani: "Geenstijl is zelf een podium van haatpredikers"

In opinie op 30-04-2015 | 17:08

Het debat over haatpredikers wordt “gekaapt” door de rechtse weblog Geenstijl.nl. “We mogen niet tolereren dat Geenstijl de dienst gaat uitmaken in Nederland. Dat weblog is zelf een podium van haatpredikers.” Dat verklaart Yassin ElForkani, woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) tegenover het NRC. ElForkani: “Geenstijl houdt alle flyers van lezingen in moskeeën in de gaten. Zodra een nieuwe flyer uitkomt, gaan ze op zoek naar een uitspraak van een imam die ze uit de context kunnen halen. Dan neemt de Telegraaf het over, komt er een kop boven: ‘Haatimam naar Nederland’, en is heel het land in paniek.”
Op deze manier worden imams ten onrechte bestempeld als haatprediker, meent Elforkani.

Zo wordt de Saoedische geestelijke Aaidh al-Qarni volgens het CMO ten onterechts bestempeld als ‘haatimam’, terwijl hij juist extremisme bestrijdt. Deze prediker zou een lezing houden in de Eindhovense al-Fourqaan-moskee, maar die is afgeblazen, nadat er kritiek op zijn komst was gekomen.  Al-Qarni zou in het verleden haatdragende en antisemitische uitspraken zou hebben gedaan. Italië trok woensdag zijn visum in voor de Schengenzone, zodat de sjeik niet meer naar Nederland kan reizen.

Onterech ,laat Elforkani namens het CMO tegenover het NRC weten: “Al-Qarni is een wereldwijd bekende theoloog die binnen het salafisme een tegengeluid laat horen en elke vorm van extremisme tegenspreekt. (..) Op Twitter, waar hij negen miljoen volgers heeft, bekritiseert hij terrorisme. Ook pleit hij voor een sterkere positie van de vrouw in Saoedi-Arabië. Daar is hij heel vooruitstrevend in.”

Zijn omstreden uitspraken zijn volgens het CMO “uit de context” gehaald. Zo zou Al-Qarni de jihad tegen de Amerikanen in Irak hebben geprezen. Volgens ElForkani is dit "onzin”. “De hele Arabische wereld had een issue met de inval van de Amerikanen in Irak. Zelfs Europeanen vonden de interventie niet goed. In de Arabische wereld was het verdriet groot dat er veel Irakese moslims werden gedood. In dat licht moet je deze uitspraken zien.”
Ook een antisemitische uitspraak die de sjeik in het verleden deed, maakt hem niet meteen een ‘haatimam’, zegt Elforkani.

“Antisemitisme is nooit goed te keuren, en als zoiets in Nederland wordt gezegd zijn wij de eersten die zullen optreden. Maar als iemand jaren geleden een bepaalde uitspraak heeft gedaan, moet hij daar nu nog om geweerd worden?”

ElForkani vindt dat het tijd wordt dat de overheid heldere criteria gaat opstellen voor het weigeren van een buitenlandse imam.

Meer in het NRC

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over cmo0, elforkani, geenstijl, haatimams, haatpredikers, yassin elforkani.

Delen:

Reacties


Wim Heitinga - 01/05/2015 11:49

"Houses and young men must be sacrificed. Throats must be slit and skulls must be shattered. This is the path to victory, to shahada and sacrifice."

Wie dit in het openbaar zegt in welke context dan ook heeft niets te zoeken in een Nederlandse moskee. Frankrijk en de VS komt al-Qarni al niet meer in en nu heeft ook Italie zijn visum ingetrokken.

Geenstijl doet het werk dat de AIVD nalaat en verdient hiervoor hulde. De volgende engnek hebben ze inmiddels al weer te pakken. Deze keer is Sheikh Adel al-Kalbani aan de beurt. Zie hier

https://www.youtube.com/watch?v=lXs5asYi3Dk

waarom. In 2013 werd hem de toegang tot Engeland gewijgerd. Ook hij zou naar Eindhoven komen, maar ook dit is inmiddels afgezegd.

In onderstaand uitstekend artikel zet Carel Brendel alles nog even op een rijtje en rekent m.b.v. citaten uit het AIVD-rapport "Transformatie van het jihadisme in Nederland" ook af met de mythe dat salafisme niet tot geweld lijdt.

http://www.carelbrendel.nl/2015/04/30/wegkijkgedrag-helpt-zeker-niet-tegen-rondreizende-salafismepredikers/