Zayneb

In opinie door Hasna el Maroudi op 14-08-2012 | 12:14

Tekst: Hasna el Maroudi

Ik ontmoette Zayneb in een koffietentje in het drukke centrum van Amsterdam. Toen ik binnen kwam lopen en om me heen keek herkende ik haar onmiddellijk. Niet vanwege haar Somalische voorkomen, maar vanwege de strategisch uitgezochte zitplek. In een hoekje, half in het donker, met haar gezicht zo naar de ingang gericht dat ze hem – indien nodig – met gemak kon verbergen. Tegelijkertijd kon ze vanaf deze plek iedereen die binnenkwam perfect observeren. Ook haar zenuwachtige trekjes, het getrommel op tafel en het plukken aan haar hoofddoek, gaven weg dat zij het meisje was waar ik naar zocht.

‘Zayneb, 18 jaar, geboren in Nederland. Onlangs gevlucht uit Somalië na een gedwongen huwelijk met een oom.’ Met een zwarte pen had ik de woorden in mijn notitieblokje genoteerd. Somalië had ik dik onderstreept. Alsof ik bang was om deze simpele feiten, die het raamwerk van het gruwelijke verhaal zijn, te vergeten.

Jaarlijks keren tientallen, of misschien zelfs honderden – niemand houdt het bij -, meisjes niet terug naar Nederland, nadat ze met de zomervakantie hun moederland hebben bezocht. Ze worden er uitgehuwelijkt, gedumpt als meningloze slaven die vanaf dat moment in dienst moeten staan van hun echtgenoot.

Zij was één van die meisjes. Totdat ze de moed verzamelde om te vluchten. Een ontsnapping die niet bepaald van een leien dakje ging.

Lees verder op de website van journaliste Hasna el Maroudi. Deel II is inmiddels ook verschenen.

 


Meer over dumping, emancipatie, hasna el maroudi, huwelijksdwang, uithuwelijken, verborgen vrouwen, vrouwenemancipatie, zayneb.

Delen: