Zijn 'vernielingen' moskee het werk van 'vandalen'?

In opinie door Ewoud Butter op 04-04-2011 | 09:59

Tekst: Ewoud Butter

'Moskee weer doelwit van vandalen' kopten diverse media afgelopen zaterdag, nadat het nieuwe gebouw van de Al Qibla moskee in Zoetermeer was beklad. Je kunt je afvragen of de milde term 'vandalen' de lading dekte: op de muren van het gebedshuis stonden hakenkruizen en waren racistische leuzen te lezen.

'Het is niet de eerste keer dat de Al Qibla het doelwit is van 'vernielingen' gaat het bericht, dat op tientallen sites is te lezen, vrolijk verder: "in 2009 werd er tot twee keer toe een molotovcocktail bij het oude gebouw van de moskee aan het Kerkenbos naar binnen gegooid." En: "Vorig jaar werd de tijdelijke gebedsruimte van de moskee ook beklad en werd er een raam ingegooid."

Het moskeebestuur liet zaterdag weten dat het inmiddels aangifte heeft gedaan. De lokale VVD heeft de bekladding inmiddels veroordeeld.

Eerder dit jaar werd bekend dat bij een moskee in Nieuwegein eind 2010 7 keer vernielingen zijn aangericht. In deze en vele andere gevallen wordt steeds weer over vandalisme of vandalen gesproken. Je kunt in lang niet alle gevallen hard maken dat het gaat om vormen van racisme of rechtsextremisme, maar je kunt je ook afvragen of een term als vandalisme de lading nog dekt wanneer dezelfde moskee herhaaldelijk slachtoffer is van 'vandalisme' of wanneer er sprake is van expliciet racistische teksten of van nazi-symbolen.
Ook een 'vernieling' door middel van een molotovcocktail noemen we in andere gevallen toch eerder een 'aanslag' of op z'n minst brandstichting.

Overigens is er de afgelopen maanden relatief weinig sprake geweest van geweld tegen moskeen. Of, beter gezegd, er is minder vaak melding van gedaan. De ervaring leert immers dat veel moskeeen er voor kiezen geen ruchtbaarheid te geven aan geweld of bekladding. Hieronder de lijst van bekende incidenten, samengesteld op basis van berichten bij Frontaal Naakt en Republiek Allochtonië en (met dank aan Martijn de Koning) de database van Rechtspraak.nl


Meer over aanslag, brandstichting, ewoud butter, incidenten, moskee, vandalisme.

Delen:

Reacties


Emile - 04/04/2011 20:29

Ben overigens geen WIlders-adept, maar wel voor zuiverheid van het debat. Ook vind ik dat de lijst moskee-aanslagen aangevuld moet worden met aanslagen en vernielingen op kerken. Maar dat ben ik..

Emile - 04/04/2011 20:20

@Rob
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2788/Geert-Wilders/article/detail/1033887/2010/10/17/Wilders-geweld-tegen-moskeeen-onaanvaardbaar.dhtml


Rob - 04/04/2011 17:23

Jammer dat je de leider van de PVV nooit hoort als er een aanslag op een moskee wordt gepleegd, dan geeft hij even niet thuis.

Bert - 04/04/2011 16:52

Goed dat jullie hier aandacht aan blijven besteden. Het nuanceert het beeld dat moslims alleen maar daders van geweld zijn en maakt duidelijk dat ze ook slachtofer zijn van....gewoon racistisch, islamofoof of extreemrechts geweld (en niets 'vandalen' - als een synagoge wordt beklad of in brand wordt gestoken reppen we ook , en terecht, over antisemitisme)