Zorgen om spanningen tussen Turkse en Koerdische Nederlanders in Rotterdam

In opinie op 24-09-2015 | 07:17

In de regio Rijnmond heeft de politie de beveiliging bij Turkse vorige week moskeeën aangescherpt naar aanleiding van de opgelopen spanningen tussen Turken en Koerden in de regio. Dat meldt RTV Rijnmond dinsdag.

Turken, Koerden en Alevieten organiseren in oktober een bijeenkomst in Rotterdam om te spreken over de recente onderlinge spanningen.

Het PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch heeft kamervragen gesteld.

Volgens de secretaris van de nationalistische Turkse Federatie Nederland (TFN) worden vooral moskeeën in Rotterdam, Dordrecht, Maassluis, Schiedam en Vlaardingen beveiligd. De maatregelen worden uit voorzorg genomen.

Twee weken geleden werd er brand gesticht en werden er ruiten ingegooid bij een Turks buurthuis in Rotterdam. Vorige week zondag liepen duizenden mensen, vooral Turken maar ook Koerden, mee in een demonstratieve optocht in Rotterdam tegen de PKK en het toenemende geweld in Turkije.

Vertegenwoordigers van Turkse, Koerdische en alevitische Nederlandse waren vorige week te gast bij burgemeester Ahmed Aboutaleb. De veertien vertegenwoordigers die ruim een uur met elkaar spraken vinden het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.

PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch heeft vragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Marcouch wil weten om hoeveel incidenten het gaat. Ook wil hij weten of de ministers aanwijzingen hebben of de spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland toenemen, bijvoorbeeld in verband met de komende Turkse verkiezingen, en wat het kabinet met lokale bestuurders gaat doen om te voorkomen dat deze spanningen verder escaleren.
Tenslotte vraagt Marcouch of er extra middelen voor het bewaken en beveiligen van Turkse en Koerdische objecten beschikbaar zijn.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook! 


 


Meer over geweld, koerden, moskeeen, pkk, tfn, turken.

Delen: