"Zoveel is nu wel duidelijk: religie is meer dan een mening"

In opinie door Stefan Paas op 18-04-2011 | 12:24

Als de consternatie rondom het wetsvoorstel op ritueel slachten iets bewijst, is het wel het ongelijk van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Een paar weken geleden beweerde zij nog dat de vrijheid van religie overbodig was. Het recht op vrije meningsuiting zou voldoende waarborg bieden voor religieuze vrijheid. Maar zoveel is nu wel duidelijk: religie is meer dan een mening. Religie houdt zaken in als het laten leegbloeden van een schaap, nadat het onverdoofd de strot is afgesneden.

Ik schrijf het expres zo op, om de weerzin te verwoorden die dit gebruik oproept bij de meerderheid van de Nederlanders - ook bij mij. We hebben dan namelijk precies één van de redenen te pakken waarom grondrechten, zoals het recht op religieuze uitingen, toegekend worden. Zij beschermen minderheden tegen de weerzin van meerderheden. Homoseksuele handelingen, sommige religieuze gebruiken, het produceren van porno, grove grappen op een podium - het zijn allemaal zaken die meer of minder mensen weerzin inboezemen. Precies daarom zijn er grondrechten.

Lees verder in Trouw: walging is geen reden om een grondrecht aan te passen van Stefan Paas, publicist en theoloog.

Lees ook het artikel van Marcel Duyvestijn en Theo Kleinpaste, die stellen dat het geloof niet meer is dan een mening: Wat doet God met mijn belastingformulier?

Meer artikelen over de vrijheid van godsdienst hier


Meer over god, onverdoofd slachten, religie, ritueel slachten, stefan paas, vrijheid van godsdienst.

Delen: